Uusi alku – Matka minään, jalkapalloilijaan

Olen Werner Kaitila, entinen ja nykyinen jalkapalloilija. Olin yksi tämän maan lupaavimmista nuorista pelaajista viime vuosikymmenellä. Vuoden 2008 talvella nousin Suomen suurimman ja parhaan seuran, HJK:n, liigajoukkuerinkiin. Samana keväänä lopetin jalkapallon.

Jalkapallon pelaamiseen pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin elämään: polte tekemiseen pitää lähteä itsestään sisältä, jos haluaa elää täysillä ja nauttia, kyseenalaistamatta omaa itseään ja tekemistään. Vain aito intohimo ja halu vievät pitkälle. Ne mahdollistavat pitkäjänteisen, ylä- ja alamäkiä täynnä olevan työnteon kohti tavoitteita ja unelmia.

Halusin ammattijalkapalloilijaksi ulkomaille ja unelmoin siitä, että jalkapallo on se, mitä elämässäni teen. Matkalla tähän suuntaan vauhti kuitenkin hidastui, ja pelaamisen tuottama nautinto vaihtui väkinäiseksi yrittämiseksi. Oma poltteeni hiipui aluksi, ja lopulta liekki sammui. Aloin herätä maailmaan, jossa olin itse yksi niistä ulkopuolisista, jotka seurasivat mitä minusta tulee jalkapalloilijana. Koko nuoruuteni olin lukenut ja kuunnellut arvioita siitä, kuinka lupaava tai lahjakas olen ja mitä minusta tulee. Koin jopa velvollisuutena täyttää nämä odotukset. Silloin tilanne oli pahasti väärin, koska se tärkein – intohimo – oli kadonnut. Lopetin kuin seinään.

Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, olen tehnyt paluun jalkapallon maailmaan. Paluu tapahtuu miesten kakkosdivarissa, joukkueessa nimeltä Someron Voima. Vuodet lopettamisen jälkeen ovat kuluneet opiskellen Aalto-yliopistossa ja työelämässä erilaisissa tehtävissä. Päätös paluusta syntyi ajan kuluessa ja elämän edetessä. Kun menin näiden vuosien jälkeen kokeilemaan pelaamista, koin sen täysin uudella tavalla. Se tuntui vapauttavalta ja nautinnolliselta. Olin taas kuin pieni poika, joka haluaa pelaamaan uudestaan ja uudestaan. Silloin viimeistään tajusin, että jotain oli jäänyt kesken eikä se ole antanut rauhaa minulle tähän päivään mennessä. Ainoa ratkaisu oli tehdä asialle jotain. Nyt kirjoitan siitä, mitä se jotain on.

Päätin heti, että jos palaan kentälle ja urheilijaksi, asiat on tehtävä huolella. Muuten tämä projekti ei anna minulle sitä, mitä haluan. Tämä on minulle matka itseeni ja identiteettiini, mutta samalla se on urheilullinen koe. Haluan kokeilla kuinka hyväksi voin vielä kehittyä jalkapalloilijana ja urheilijana, aistit avoimena, päivä, harjoitus, tunne ja ajatus kerrallaan. Siitä on kysymys.

Jalkapalloilija on kokonaisvaltainen urheilija. Lajissa tarvitaan monia ominaisuuksia. Taito-ominaisuudet itse pelivälineen kanssa ja käsitys pelistä ovat toki tärkeimmät jalkapallossa. Ne eivät katoa, jos ne on kerran oppinut. Ne täytyy niin sanotusti kaivaa esiin toistojen kautta ja palauttaa motoriset liikeradat selkäytimestä käytäntöön. Korkeammalle ja Tavoitteellisemmalle tasolle mentäessä kaikilla pelaajilla on vähintään tietty taitotaso pallon käsittelyn suhteen. Pelikäsitys ja kyky käyttää teknistä taitoa peliä edistävällä tavalla vaihtelevat.

uusi alku

Lähdin tähän projektiin ajatuksella, että teen jokaisella osa-alueella asiat niin hyvin kuin mahdollista. Käyttäen kaikki keinot, joista kuvittelen olevan hyötyä tavoitteessani kehittyä jalkapalloilijana. Tässä kuvaan astui Helsinki Core Trainers. Osallistuin heidän järjestämään ”10camppiin” talvella. Se oli kymmenen viikon intensiivinen leiri, jossa kymmenen miehen porukassa harjoittelimme kovaa ja monipuolisesti crosstrainingia, juoksua ja paljon siltä väliltä. Minulle se oli alku paluuseen kohti kovaa ja tavoitteellista harjoittelua. Sain leirin aikana voimaa ja kestävyyttä sekä vahvistin monipuolisesti eri lihaksia, oppien samalla paljon uusia liikkeitä ja tekniikoita.

Huomasin, että Helsinki Core Trainersin valmentajat ovat loistavia tyyppejä ja heillä on paljon annettavaa projektilleni. Jatkamme yhteistyötä ja lähdemme yhdessä kehittämään kokonaisvaltaisesti eri ominaisuuksiani. Jalkapalloilijalle tärkeisiin osa-alueisiin, liikkuvuuteen ja keskivartalon hallintaan, keskitymme Helsinki Core Trainersin urheilufysioterapeutin ja personaltrainerin Ville Rapelin kanssa. Ville omaa jalkapallotaustan ja on muutenkin monessa asiassa samalla aaltopituudella kanssani. Projektin edetessä voimme laajentaa harjoittelua esiin nousevien tarpeiden mukaan eri osa-alueille. Villen kanssa työskennellessä tulee sivutuotteena myös  käsiteltyä ja keskusteltua urheilijalle äärimmäisen tärkeästä mentaalipuolesta.

Helsinki Core Trainersin juoksuvalmentaja Joonas Laurilan kanssa keskitymme juoksuaskeleeseen, jonka olen hänen avulla oivaltanut uudella tavalla. Entinen kanta-askeleeni on jo lyhyen valmennuksen jälkeen kehittymässä kohti kimmoisampaa, päkiällä tapahtuvaa ja vahvemmin eteenpäin vievää askelta. Etsimme Joonaksen kanssa myös jalkapalloilijaa palvelevia juoksuharjoituksen muotoja, jotka edesauttavat pelirasituksen kestämistä ja siitä palautumista. Joonas on pätevin ja omistautunein juoksuvalmentaja, jonka tiedän, ja hänen ammattitaitonsa tuo hyvän lisän projektiini.

Entisen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Matti Vainisen kanssa lähdemme kehittämään räjähtävää voimaa ja maksimaalista nopeutta sekä suunnan muutoksia. Kaikki todella tärkeitä osa-alueita jalkapalloilijalle ja juuri niitä, joissa haluan olla hyvä. Matin vahva tausta amerikkalaisesta jalkapallosta ja perehtyneisyys antavat vahvan tuen harjoitteluuni.

Helsinki Core Trainersin valmentaja ja personaltrainer Thomas Tallberg on myös mukana matkallani kohti parempaa. Käyn viikoittain Thomaksen ryhmätunneilla tekemässä monipuolista koko kropan harjoittelua. Sen lisäksi käymme tekemässä mäkijuoksuja ja muita oheisharjoituksia yhdessä. Thomas on hieno persoona, jolta voi oppia urheilullista elämäntapaa ja ajattelua, sekä hyvällä tavalla rentoa suhtautumista elämään, jota minunkin projektiin tarvitaan.

Tulen kirjoittamaan blogiini näiden edellä mainittujen osa-alueiden harjoittelusta ja kehityksestä sekä niiden vaikutuksesta pelaamiseeni ja kehitykseeni jalkapalloilijana. Pyrkimys on mennä pintaa syvemmälle ja pohtia laajemmin aiheita, sillä kaikkein tärkein osa-alue tässäkin projektissa on oma pää, tapa ajatella ja suhtautua, kyky fokusoitua ja kehittyä, ilman itse itselleen luotuja rajoitteita. Tervetuloa mukaan matkalle!

– Werner

7 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Kova setti! Ite löytäny kans erilaisen lähestymisen (monipuolisempaan) harjoitteluun ku pidin breikkiä futiksesta. Nasta seurata miten homma lähtee etenee!

  2. Vautsi Werkku! Ihan mahtavaa, että olet tehnyt paluun, omasta palosta ja intohimosta. I know How You Feel, itsekin comebackin tehneenä. Ja on ilo lukea sun sujuvaa kynänkäyttöä! Kovasti tsemppiä ja hyviä treenejä!! 🙂
    x Emma