Redcord-harjoittelu – Uusi tapa haastaa kehoa

Itselleni muodostui jossain vaiheessa ongelmaksi isojen painojen käyttö omassa lihaskuntoharjoittelussani. Tämän seurauksena kärsin usean vuoden ajan selkäkivuista. Kun asiaa miettii jälkikäteen, ongelmaksi oli muodostunut se, että olin ylikuormittanut vartaloni kovalla treenillä ja unohtanut oikeanalaisen keskivartalon treenin. Ja tämä kaikki vaikka jo tuossa vaiheessa opiskelin fysioterapeutiksi ja olin opiskellut itseni liikunnanohjaajaksi. Tiedon puutteesta ei siis ainakaan pelkästään ollut kyse. Kun tutustuin Redcord nimiseen harjoitusvälineeseen, löysin tavan harjoitella, joka myös pikkuhiljaa alkoi auttamaan selkäkipuihin. Nykyään jopa harjoittelu isoilla painoilla onnistuu taas. (ja tästä kiittäminen on osittain redcordin)

redcord_2

Jotta ymmärtäisi riittävän hyvin mistä Redcord –harjoittelussa on kyse, on asiaa hiukan ensin avattava välineen toimintaperiaatteen kannalta. Yksinkertaistettuna Redcord on kaksi punaista narua, joiden päähän kiinnitetään erilaisia kahvoja ja liinoja joiden avulla harjoittelija saa otteen välineestä. Narut taas kiinnittyvät toisesta päästään erilliseen Redcord–yksikköön tai kattoon riippuen valitusta Redcord –tuotteesta. Tämän järjestelmän seurauksena väline aiheuttaa epästabiliteettia, jota voidaan verrata yksinkertaisimmillaan vaikka tasapainolautaan, joskin toimintaperiaate on hyvin erilainen ja Redcord välineenä ehkä monipuolisempi. Oheisesta videosta saa käsityksen välineen hyödyntämisestä käytännön harjoittelussa.

Oman käyttökokemukseni myötä voin todeta, että Redcordin suurin etu on sen monipuolisuus. Olen käyttänyt välinettä niin fysioterapiassa kuntouttaessani kroonisista selkäkivuista kärsiviä ihmisiä kuin myös maajoukkuetason urheilijoita valmentaessani. Suurin käyttäjäkuntani on kuitenkin ihan yleisesti liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneet ”normaalit” ihmiset. Välinettä voi käyttää hyvin osana muuta harjoittelua tai tehdä harjoituksen pelkästään sillä. Olen ollut myös kehittämässä ensimmäisten joukossa Suomessa ryhmäliikuntakonseptia välineelle.

Näen välineellä tehdyn harjoittelun suurimpana etuna sen, että lähes jokainen harjoitus haastaa keskivartalon. Oikein toteutettuna Redcord –harjoittelun suurin etu onkin keskivartalon parantunut hallinta, josta seuraa muiden lihasten parempi aktivaatio. Redcordeilla toteutettavan Norjassa kehitetyn Neurac –menetelmän (neuromuscular activation) ideana onkin ihmiskehon normaalien lihasaktivaatiojärjestelmien palauttaminen häiriötiloista takaisin. Tätä harjoitustapaa voidaan edelleen hyödyntää niin pitkäaikaisia kipupotilaita kuntoutettaessa kuin vaikka juoksuharjoittelun tukiharjoittelussa. Ainakin omien asiakkaideni kanssa tuntuu, että ainoastaan mielikuvitus on rajana!

Lisätietoja Redcordista:

www.redcord.fi

www.redcord.com

www.redcord.us

Paikkoja joissa pääset kokeilemaan Redcord -harjoittelua käytännössä:

Ergoselkaklinikka (Kotka)

Helsinki Core Trainers (Helsinki)

Taekwondourheilijat.fi (Helsinki)

Kunto-Partola (Tampere)

Napteekki (Oulu)

Kuntokoulugrani (Espoo)

Idealfit (Helsinki)

Redcord on kehitetty Norjassa 1993 ja se pohjaa alun perin TrimMaster –nimiseen välineeseen, joka pari vuotta myöhemmin vaihtoi nimensä TerapiMasteriksi. Tämän jälkeen välinettä ja siihen liittyvää harjoittelua on kehitetty aktiivisesti ja tuloksena on nykymuotoinen harjoittelu, jota hyödynnetään ympäri maailmaa monipuolisesti fysioterapiasta huippu-urheilijoiden valmennukseen.

Ville

Kuvat: Redcord

3 comments

Kommentoi

Kommentit