Oikeanlainen kehonhuolto

Sanotaan että urheilija ei tervettä päivää näe. Lihasjumit ja treeniväsymys kuuluvat jokaisen treenaajan arkeen. Vammat ovat oma lukunsa, todennäköisesti jokainen urheilija joutuu kokemaan jonkinlaisen vamman elämänsä aikana.

Juokseminen lajina ei varsinaisesti ole riskien suhteen verrattavissa esimerkiksi BASE-hyppäämiseen. Vaaratilanteita toki on, mutta yleensä vammat tulevat pitkä-aikaisen vaivan tai rasituksen seurauksena. Tästä syystä pieniinkin vaivoihin tulisi suhtautua riittävällä vakavuudella.

Liikkuvuus on yksi ehjän kokonaisuuden peruspilareista. Lihasta treenatessa saadaan voimaa vain sille alueelle jota treenataan. Jos liike jää vajaaksi, ääriliikkeet eivät kehity ja aktiivinen liikelaajuus lihaksissa pienenee. Kaikissa lajeissa tulisi kiinnittää huomiota lajille tyypillisiin heikkoihin lenkkeihin jo ennen kuin ongelmat pahenevat. Huono liikelaajuus ei ainoastaan tee ongelmia, vaan myös huonontaa suoritusta. Mitä liikkuvampi kroppa on, sitä helpompi siitä on ottaa tehoja irti.

Muutama esimerkki hyvistä liikkuvuusharjoitteista:

  • Pohjejumppa, pohkeiden liikkuvus on mielestämme yksi tärkeimpiä elementtejä toimivaan juoksuun.

arcticsportaddicts - kiva: roope virtanen

Tee 5 rauhallista toistoa polvet suorana, toistojen jälkeen ole ala-asennossa 5 sekuntia. Toista vähintään kolme kertaa.

  • Keskimmäisen pakaralihaksen jumppa, keskimmäinen pakaralihas on todella tärkeä lihas juoksussa. Se toimii jousen tavoin lantiossa, vähentää alaselän kuormitusta sekä palauttaa liike-energian takaisin askellukseen.

arcticsportaddicts: kuva: roope virtanen

Tee rauhallisia ja hallittuja toistoja. Ole tarkkana että penkillä olevan jalan puoleinen lantio pysyy hallinnassa eikä lähde seikkailemaan sivulle. Liikkeen ylä-asennossa, purista vielä tukijalan puoleisella pakaralla toisen puolen lantio ylös. Liike on hyvä tehdä muutaman kerran peilin edessä jotta näet linjauksesi hyvin.

Liikkuvuutta ei rakenneta hetkessä, se vaatii toistoja. Paljon. Lihaksen eri osat toimivat eri asennoissa, tästä syystä lihasta on syytä harjoittaa mahdollisimman monipuolisesti. Lihakselle luodaan laajan liikkeen avulla tarve toimia koko liikelaajuuden alueella. Lihas vastaa tähän tarpeeseen kehittämällä lihasvoimaa koko liikkeen alalle. Edellä mainittuja harjoituksia olisi syytä tehdä ainakin viisi viikkoa, kestää helposti kaksikin viikkoa ennen kuin ensimmäiset tulokset näkyvät. Muistakaa: Ei jousipyssyäkään tehdä koivuhalosta vaan katajasta!

Tuukka Häkkinen & Juho Partanen

Helsingin Urheiluhieronta

Kommentoi

Kommentit