Maratoonarista fitness-voittajaksi – melkein uskomaton Maikku Hiljanen

Istuimme jonkin aikaa sitten alas ystäväni Maikku Hiljasen kanssa, joka on aika älytön tapaus. Olemme Maikun kanssa työkavereita vuosien takaa. Muistan, kun näin Maikun Tampereen Lady Linen juoksumatolla, ja katselin vaan kateellisena, miten jollain voi olla niin upeat käsivarret! Paljon on ajat ja treenit muuttuneet siitä. Nykyisin oma treenini ja ruokavalioni noudattaa hyvin pitkälti Maikun ohjeita. Mielestäni Maikku on superupea ja haluan kertoa enemmän Maikusta myös kaikille ASA:n lukijoille.

Vuosi sitten lokakuussa tamperelainen Maikku Hiljanen hurahti täysillä fitnekseen. Maikulla on takanaan uskomaton vuosi. Treenaaminen fitness-lavoille alkoi 20-vuotiaalla Maikulla vasta vuoden 2011 syksynä, sitä ennen hän oli ollut lapsesta lähtien sirkuksessa. Sirkuksesta Maikku jäi pois vuonna 2008, kun peruskoulu loppui. Sirkuksessa Maikku keskittyi kaikenlaiseen akrobatiaan niin maalla kuin ilmassakin. Hän oli hirmu notkea ja pienikokoinen ilma-akrobaatti ja käsilläseisoja. Kun elämän keskipisteessä ollut sirkus jäi pois, Maikku oli vähän hukassa.

maikku6

– Siinä kohtaa lähdin etsimään omaa lajiani. Kokeilin kilpa-aerobicia ja kilpanyrkkeilyä ja minulla olisi ollutkin niihin hyvät fyysiset edellytykset ja halusin kisata. Sirkuksessa ei kilpailtu, kävimme vain esiintymässä festareilla, mutta ei niitä varsinaisesti arvosteltu. Jokin kilpailuvietti minulla on kuitenkin aina ollut. Nyrkkeilyn ja aerobicin lopetin, koska tajusin, ettei ne ole mun juttuja.

Peruskoulun jälkeen Maikku opiskeli Varalan urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi, pääaineena valmennus. Omaa lajia etsiessä Maikku alkoi juosta. Vuonna 2010 hän juoksi jo satoja kilometrejä viikossa. Hän valmensi yhtä kaveria maratonille ja piti pientä maratonkoulua Tampereen Lady Line -liikuntakeskuksella. Vuonna 2011 Maikku juoksi valmennettavansa kanssa Tukholman maratonin alle neljään tuntiin.

Siinä kohtaa Maikulle tuli fiilis, että homma on menny hieman yli. Hän painoi alle 50 kiloa ja oli todella riutuneessa kunnossa. Kesän aikana hän alkoi nostamaan painoaan hitaasti, mutta varmasti. Salitreenikin astui kuvioihin juoksun tilalle. Syksyllä 2011 Maikku lähti käymään Fitness Expoilla.

– Olen aina ihaillut fitness-kipailijoita, mutta en missään vaiheessa uskonut, että minusta olisi siihen, kun olin sellainen kusiruikku. Expoilla minulle tuli kuitenkin hirveä kisapolte ja päätin, että haluan olla vuoden päästä lavalla. Sain vinkin Pajulahden Minnasta, joka voisi olla minulle hyvä ja kokonaisvaltainen valmentaja.

Viime vuoden lokakuun lopussa Maikku meni tapaamaan Minnaa ja Kimmo Rautiota Wolfin kuntosalille Tampereella. He lähtivät valmentamaan Maikkua. Minnan ja Kimmon fitness-valmennettavien tiimi kulkee nimellä Pro Elite Team.

Tasan vuosi sitten alkoi lihankasvatustalkoot ja Maikun ruokavalio meni ihan uusiksi. Juoksu jäi samantien pois Maikun harrastuksista. Siinä kohtaa Maikulla oli juoksusta ja huonosta ruokavaliosta aiheutunut rasitusmurtuma jalkapöydässä, joka parani vasta tämän vuoden alussa.

Off-kausi oli kauheaa totuttelua ruokamäärään, koska Maikku oli ennen syönyt aivan väärin. Painoa alkoi pikkuhiljaa kertymään: kesällä 49 kiloa painanut Maikku painoi talvella 65 kiloa. Monet ovat ihmetelleet, miten hänelle on kertynyt lihasta niin nopeasti.

– Olin ollut hirveän pieni ja laiha. Pystyin syömään vaikka kuinka paljon, kun kroppa täytti tyhjiä varastoja. Lihasta lähti kertymään hyvin. Olin kolme vuotta elänyt 5% rasvoilla, joka on vähemmän, kuin miesten kisarasvaprosentti.

Alkuun Maikun tavoitteena oli syksyn Fitness Expot, mutta koska lihasta tosiaan alkoi kertymään, päätettiin tavoitetta aikaistaa huhtikuussa oleviin Fitness Classic -kisoihin. Helmikuun alussa Maikku aloitti dieetin ja he alkoivat Minnan kanssa hiomaan vaparia, fysiikka-asentoja ja kävelyitä.

– Kisoissa minulla ei ollut mitään odotuksia. Olin ihan varma, että olen viimeinen, koska paikalla oli vanhoja Suomen mestareita eikä kukaan tiennyt minusta etukäteen, olin ihan no-heard. Voitto kuitenkin tuli ja se oli ihan älytöntä. Olin silloin vielä aika pieni, ja kisoissahan pisteet tulee noin puolet fysiikasta ja puolet vaparista.

Eli alle vuodessa maratoonarista fitness-voittajaksi. Muutos on ollut hurja.

– Kisan jälkeen tuhosin jäätävän kokoisen säkin karkkia ja menimme kebabille. Siellä kisajärjestäjät soittivat, että minut on valittu junioreiden EM-kisoihin, jotka ovat kuukauden kuluttua. Dieetti jatkui siis koko kevään.

maikku3

Maikku meni EM-kisoihin Espanjaan Santa Susannaan tekemään parhaansa, mutta ilman tavoitteita, koska olihan hän näissäkin kisoissa aikamoinen no-heard. Siinä kohtaa kun viimeisenä kisapäivänä selvisi, että Maikku on finaalissa, ja lopulta palkintojen jaossa hän seisoi lavalla viimeisenä viime vuoden maailman mestarin kanssa, olihan tunne älytön. Maikku voitti siis fitneksen EM-kisat, ensikertalaisena, noin puoli vuotta treenin alkamisen jälkeen.

Espanjan kisojen jälkeen Maikku jatkoi treenaamista tosi kovaa ja hirveillä painoilla. Hän ei venytellyt tarpeeksi, eikä käynyt riittävästi hierojalla.

– Tein kaikkea aivan tyhjäpäänä mielessäni vain, että LISÄÄ LIHAA! Selkäni tuli sairaan kipeeksi ja treeni alkoi tökkimään. Olin kehittänyt itselleni isot annakkosuosikin paineet. Odotukseni olivat korkealla. Neljä viikkoa ennen syksyn Fitness Expoa olin niin ylikierroksilla, että tärisin. Siinä kohtaa päätettiin valmentajien kanssa, että kisat on parempi jättää välistä. Se oli minulle maailmanloppu ja tuntui, että petän kaikki. Jälkikäteen ajateltuna tuskin kukaan muistaakaan, etten ollut kisoissa. Puolessa vuodessa kisoihin ja voittajaksi on jo iso saavutus.

Omaa kroppaa täytyy kuunnella

– Kun päätettiin lopettaa dieetti ja jättää kisat väliin, jäin pariksi viikoksi kokonaan pois fitness-hommista ja salilta. Mieleni oli maassa ja olin ihan pohjalla. Koitettiin valmentajien kanssa selvittää päätäni. Syksyn tullen mitattiin kilpailijan luonne: en kestänyt painetta. Ensi syksyyn minun täytyykin treenata paineensietokykyä. Nyt kehonhuolto on ykkönen: käyn kerran viikossa  hieronnassa ja tietysti venyttelen koko ajan. Lisäksi käyn myös akupunktiossa ja osteopaatilla noin kerran kuussa. Hiljaa hyvä tulee.

Fitness-urheilija treenaa kuitenkin kovaa ympäri vuoden. Maikku tekee viikossa viisi salitreeniä, joina hän keskittyy aina kerrallaan tiettyyn osaan: yhtenä päivänä selkä, toisena olkapäät, kolmanteja jalat, neljätenä rinta ja viidentenä kädet. Näiden lisäksi Maikku vetää yksi tai kaksi aamuaerobista viikossa, eli crosstrainerilla 45 minuuttia, sekä loikka- ja vapaaohjelmatreenit kerran viikossa.

Aiemmin Maikku kärsi astmaoireita, mutta ne katosivat juoksemisen myötä. Enää Maikku ei ole kaivannut juoksemaan. Juostessa hänellä oli sikahyvä kunto, vaikka hän söi aivan väärin.

– Juoksu oli enemmänkin ahdistuksen purkamiskeino, kun olin lopettanut sirkuksen ja en tiennyt mitä haluan tehdä seuraavaksi. Onneksi oma laji on vihdoin löytynyt! Fitness on minulle täydellinen laji, koska olen aina halunnut kilpailla ja näyttää atleettiselta. Tässä niihin yhdistyy hienosti myös taiteellisuus ja naisellisuus.

Nyt Maikulla on käynnissä kunnon treenikausi ja hän on alkanut jo siistimään ruokavaliota kaikesta turhasta. Huhtikuussa käynnistyy dieetti Fitness Expoja varten, jotka ovat elokuussa. Tavoite on olla lavalla ehompana kuin koskaan.

Seuraa Maikun treenejä osoitteessa maikkuh.gym-space.fi,  Facebookin urheilijasivulla osoitteessa facebook.com/maikkuhiljanenfitness sekä Instagramissa @maikkuhiljanen.

Anne

Kuvat: Maikun arkistot

Kommentoi

Kommentit