Kinesioteippaus – TV:stä tuttu

Jos vähänkään katsot urheilua eri medioista, olet todennäköisesti huomannut urheilijoiden raajoissa olevia erivärisiä teippisuikaleita.  Kyseessä on jo 70-luvulla Japanissa Tri. Kenzo Kasen kehittämä Kinesioteippi.

Sen lisäksi että teippi näyttää hyvältä telkkarissa ja kuvissa, on sillä ihan oikeakin käyttötarkoitus. Kinesioteippi on ominaisuuksiltaan hyvin ihon kaltainen ja käyttötarkoituksia on monia. Tässä kirjoituksessa kerron lähinnä omista kokemuksistani  teipin parissa.

Vastaanotollani käytän kinesioteippiä osana hoitoa lähes päivittäin.

Kinesioteipin ja kinesioteippauksen avulla pystytään poistamaan tehokkaasti kiputiloja, parantamaan nivelten liikkuvuutta, ohjaamaan lihasten ja nivelten liikeratoja sekä nopeuttamaan vammautuneen kudoksen paranemista.

Tyypillisimpiä vastaanotollani hoidettavia vaivoja ovat:

  • Olkapään erilaiset liikerajoitteet ja kiputilat
  • Akuutit lihasvammat( esim. revähdykset)
  • Tension neck
  • Polvinivelen säryt(juoksijan/hyppääjän polvi)
  • Kohonneen aitiopaineen oireyhtymä(penikat)
  • Lihasten jänteiden lähtö/kiinnityskohtien tulehdukset(tennis-/golf-kyynärpää)
  • Erilaiset turvotukset ja ¨puujalat¨.

Teippaustekniikoita on lukuisia erilaisia ja ne valitaan halutun vaikutuksen mukaisesti. Ohessa muutama perustekniikka:

  • Neurosensorinen tekniikka kohottaa ihoa ja ihonalaisia kudoksia lisäten verenkiertoa alueella, imunesteen virtausta ihon ja lihasten välissä sekä vähentäen painetta kipureseptoreissa  nopeuttaen lihaksen palautumista.

kinesioteippaus

(Neurosensorinen + Structuraalinen)

Edellisenä iltana sattunut niskan retkahdusvamma, niskan liike on kivuliasta sekä liikelaajuus pieni. Hieronta näin nopeasti vamman jälkeen ei ole hyväksi. Kinesioteipillä saadaan nopeutettua palautumista sekä helpotettua liikettä)

  • Structuraalisen tekniikan avulla saadaan tukea vammautuneelle alueelle sekä saadaan ohjattua/helpotettua  liikettä sekä asentoa.
  • Lymfatekniikalla tehostetaan imunestejärjestelmän toimintaa. Esimerkiksi  ns. puujalasta toipumista saadaan nopeutettua parhaassa tapauksessa usealla päivällä.

Kinesioteippaus_1

(Lymfa)

Hematooma takareidessä kovan iskun jälkeen, Kinesioteippi ollut takareidessä kolme päivää)

Kinesioteippaus on oikeassa käytössä todella hyvä osa hoitoa. Mutta ei sovi unohtaa aktiivista lihashuoltoa, muita manuaalisen terapian muotoja  sekä lepoa. Vaikka teipillä saadaan mahdollisesti lievitettyä oireita ei se tarkoita etteikö vamma olisi edelleen olemassa.  Ei pidä tuudittautua siihen että vaikka kipu häviää niin voi jatkaa sata lasissa saman tien.

lähteet: Helsingin Urheiluhieronta, kinesioteippaus.fi, sportmedical.fi

Kuvat: Tuukka

Tuukka Häkkinen

Helsingin Urheiluhieronta

Olen Urheiluhieroja ja opiskelen ortopedista osteopatiaa. Yrityksessäni Helsingin Urheiluhieronta Oy:ssä asiakkamme koostuvat pääosin aktiivisista liikkujista. Työni puolesta pääsen jatkuvasti kohtaamaan urheilijoiden arkeen liittyviä mahdollisia ongelmia. Pyrin omalta osaltani mahdollistamaan asiakkaan eheän harjoittelua, eri hoitomuotojen avulla. Olen itse intohimoinen urheilija sekä adrenaliiniaddikti. Harrastan aktiivisesti kiipeilyä, jalkapalloa, brasilian ju-jitsua. Lisäksi harrastan kaikkea mahdollista mitä eteen milloinkin tarjoutuu, surffauksesta wakeboardauksen kautta aina lentopalloon asti. Herättelen ajatusta puolimaratonista… ehkä jo ensi kesänä. Tulen kirjoittamaan juttuja kehon huollosta, eri hoitomuodoista sekä omasta harjoittelustani.

 

Kysymyksiä sekä sinua kiinnostavia aiheita saa lähettää!

tuukka.hakkinen@helsinginurheiluhieronta.fi

1 comment

Kommentoi

Kommentit