Erilaisia juoksukenkiä: Edulliset vs. muut juoksukengät

No niin, nyt kun on käyty läpi erilaiset kenkätyypit ja niiden yleisimmät ominaisuudet, on luontevaa avata hieman niin sanottujen halpojen ja hintavampien juoksukenkien eroja. Sanomattakin on selvää, että halvat juoksutossut, jonka synonyymeinä käytetään usein marketti- tai bulkkijuoksukenkää, eivät ole täysin samanlaisia ominaisuuksiltaan tai materiaaleiltaan kuin kalliimmat kollegansa. Kuitenkin näitä kenkiä valmistetaan mielettömän paljon ja kauppa tuntuu käyvän hyvin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Prisman nousu Suomen toiseksi suurimmaksi urheiluvälineiden vähittäismyyjäksi.

Halvemmat kengät ovat usein valmistettu hieman edullisemmista ja heikkolaatuisemmista materiaaleista. Eron voi parhaiten huomata esimerkiksi tikkauksissa ja niiden sijoittelussa, välipohjan materiaaleissa, vaimennuksessa sekä erilaisissa tukielementeissä. Tikkaukset eivät ole niin hyvin sijoiteltuja ja niitä käytetään enemmän kuin kalliimmissa juoksukengissä, joissa tikkauksia on pyritty vähentämään ja korvaamaan muilla vaihtoehdoilla. Välipohjan materiaali, kuten esimerkiksi EVA, on usein heikompilaatuisempaa ja se ei kestä kulutusta yhtä pitkään kuin hintavampi ja parempilaatuisempi EVA. Vaimennuselementit loistavat usein poissaolollaan tai myös ne ovat heikompilaatuisia. Tukielementit, kuten erilaiset ylipronaatio- tai kiertojäykkyystuet, ovat myös usein heikompilaatuisia tai kiertojäykkyystuen tapauksessa niitä ei ole.

Edellä sanottu tuskin tulee suurena yllätyksenä. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että halvemmat kengät ovat ehdottomasti laadullisesti heikompia ja niitä ei tosi juoksijan kannata hankkia. Siksi seuraava voikin tulla monille yllätyksenä: maailmalla viimeisten reilun 20 vuoden aikana julkaistujen lukuisten tutkimusten mukaan halvat juoksukengät ovat yhtä hyviä tai jopa parempia kuin hintavammat. No tämä pistääkin sitten pakkaa sekaisin, vai pistääkö? Ainakin vertailua on syytä miettiä hieman tarkemmin.

Halvat kengät ovat usein kevyitä ja löysiä, minkä takia ne sallivat helposti jalan luonnollisen liikkeen. Tätä lausetta kuulee välillä käytettävän perusteluna näiden tossujen ostoon, samalla kun sitä käytetään suosituksena siihen, millaisia kenkiä halpojen lenkkareiden kategoriasta kannattaa ostaa. Suositus sinällään on varsin fiksu, koska materiaalivalintojen vuoksi voi huonosti toteutetuista kiertojäykkyys- tai ylipronaatiotuista olla enemmän haittaa kuin hyötyä. (Emme toki sano, ettei kalliimmissakin kengissä voisi olla huonosti toteutettuja tukia, mutta niiden kohdalla tuen takana on kuitenkin yleensä perusteellisempi mietintä ja paremmat materiaalit.) Löysäksi tehty tossu puolestaan tuntuu löysälle, on se tehty mistä materiaaleista tahansa.

Tämä halvempien lenkkareiden ketteryyden korostaminen on totta, mutta samalla herkästi unohdetaan, että myös kalliimmat juoksukengät ovat edistyneet rutkasi viime vuosina painon ja rakenteen osalta. Monissa jo vuosikymmeniä markkinoilla olleissa juoksukengissä on paino pudonnut ajoittain radikaalistikin ja samalla kenkien tukiominaisuuksia on vähennetty. Samaan aikaan niin sanottujen Motion Control -kenkien myynnin voidaan todeta lähes romahtaneen. Näin siis kevyitä, löysiä ja mahdollisimman vähin jipoin valmistettuja kenkiä löytyy laajemmin myös kalliimpien kenkien puolelta, jossa on kuvaukseen sopivia kenkiä tarjolla useammassa kategoriassa.

Laajemman tarjonnan, materiaalien laatueron sekä joissakin tapauksissa myös kestävyyden vuoksi sanoisimmekin, että vaaka kallistuu kalliimpien kenkien puolelle. Toisaalta hyvä ja sopiva kenkä ei löydy hintalappuja lukemalla vaan kokeilemalla ja omat mieltymykset tuntemalla.

Hinnasta on vielä syytä sanoa, että usein kevään juoksukauden alkamisen aikoihin ja kesällä alennusmyynneissä voi löytää kalliimpia kenkiä vähintään yhtä halvalla kuin niin sanottuja halvempia tossuja. Halvat kalliit kengät ovat usein poistuvia malleja, joista sekä maahantuoja että kauppiaat haluavat päästä eroon. Nämä ovat oikein hyvä sijoitus jokaiselle rahankäyttöön järkevästi suhtautuvalle ihmiselle, kunhan muistaa pitää mielessä, että kengän käyttöikä on noin 2–3 vuotta valmistumisesta. Ajan kuluessa kengän rakenteet alkavat hapertua ja vaimennus kadota. Mikäli kenkä on siis vuoden vanha, sillä juoksee vielä mainiosti, mutta lähempänä kolmea vuotta oleva kenkä alkaa jo olemaan riskisijoitus. Tätä arveltua ikää voi tähyillä kenkien pohjallisen alta löytyvästä leimasta tai kengän kokolapun päivämääräkoodista.

Jos jotain johtopäätöksiä pitäisi vetää, niin todettakoon kalliimpien tai niin sanottujen normaalihintaisten juoksukenkien olevan meidän valintamme, niin kuin se on valtaosalle muitakin juoksijoita. Johtopäätöksemme perustuu siihen, että kalliimmat kengät kestävät pidempään ja niiden istuvuus sekä laatu ovat parempia. Vaikka halvemmilla pystyisikin juoksemaan ilman ongelmia, niin haitaksi saattaisi muodostua, että kenkä olisi huonomman keston takia entistä enemmän kaapissa, kun tossua ruvettaisiin säästelemään.

Haluamme loppuun korostaa, että juoksukengät ovat tärkein elementti juoksuvarusteissa, olivat ne sitten halvat tai kalliit, kevyet tai painavat tai mitä tahansa. Valintaan kannattaa siis käyttää aikaa ja mielellään vähän vaivaakin, jotta harrastus ei jää ainakaan huonoista kulkimista kiinni.

Joonas & Jarno

Lähde: Science Daily (1.1.2014)

Sivua muokattu 1.1.2014

Kommentoi

Kommentit