ASA:n haastattelussa Sotkamon Jymyn lajivalmentaja ja pelaaja Mikko Korhonen, joka valottaa pesäpalloilijoiden harjoittelua ja lajin monipuolisuutta

Mitkä ovat hyvän pelaajan ominaisuudet, mitä pesäpallo lajina vaatii?

Pesäpallo, jos mikä on PELI, ei ominaisuusurheilua. Jos mietitään huippupelaajaa lajissamme, tärkein ominaisuus on taito pelata, hahmottaa peliä – osata tehdä taktisesti kovia ratkaisuja ja olla henkisesti piinkova ratkaisija. Lajitaito ja lajivarmuus ovat myös avainasemassa kun erotellaan huippupelaajia toisistaan. Totta kai laji vaatii myös fyysisiä ominaisuuksia huipulle mieliäkseen. Pesäpallo, kuten muutkin lajit ovat vuosien saatossa ottaneet isoja harppauksia, etenkin pelaajien fyysisen harjoittelun kehittymisen ja siihen panostamisen myötä.

Pelaajan tulee pystyä lyömään ja heittämään palloa lujaa, jolloin puhdas voima ja sen jalostaminen nopeusvoimaksi ovat tärkeässä roolissa. Kovimmat lyöjät antavat pallolle yli 170 km:n tuntivauhdin ja heittämälläkin päästään yli 150 kilometrin tuntivauhtiin Tämän päivän huippupelaajien punttitulokset ovat luokkaa 130–150 kg rinnalle vedossa, 160–200 kg jalkakyykyssä, 115–130 kg penkkipunnerruksessa. Kahden kilon kuntopallo lentää pään yli taaksepäin parhaimmillaan lähes 30 metriä ja viisloikkaa päästään yli 16 metrin.

Nopeus- ja nopeuskestävyysominaisuudet ovat tämän päivän pesiksessä merkittävä tekijä. Puhtaan juoksunopeuden lisäksi hyvää ja taitavaa liikkumiskykyä tarvitaan ulkokentällä. Pesäpalloilijoiden nopeutta mitataan 30 metrin juoksutestillä. Nopeimmat juoksevat matkan jopa alle 3,70 sekunnin. Etenijän roolissa pelaaville pelaajille ei riitä pelkkä nopeus vaan on pystyttävä juoksemaan lujaa koko noin kaksi tuntia kestävä ottelu. Tällöin esille nousevat nopeuskestävyysominaisuudet.

Mikko Korhonen

Millaista harjoittelu on talvikaudella?

Talvikauden harjoittelu painottuu likipitäen puolet lajiharjoittelua ja puolet fyysisten ominaisuuksien kehittämistä. Pesäpallon harjoituskaudella, kuten muissakin lajeissa, painopiste on yksilön kehittämisessä. Mitä parempi yksilö on, sitä enemmän siitä on hyötyä joukkueelle.

Lajiharjoittelu tarkoittaa harjoituskaudella suoritusvarmuuden ja tehokkuuden kehittämistä niin maila kuin räpylä kädessä. Perusviikko talven harjoituskaudelta menee suurin piirtein siten, että yhteisiä lajiharjoituksia 3-5 kertaa ja oheisharjoituksia on 6-10 per viikko. Oheisharjoituksia ovat mm. nopeus-, kuntopallo-, voima-, loikka-, liikkuvuusharjoitteet. Kaikkiaan harjoitusviikkoon kuuluu perusharjoituskaudella 6-12 harjoitusta eli keskimäärin noin parikymmentä tuntia viikossa.

Lisäksi talvikaudella joukkue pitää leiriviikonloppuja 1-2 kertaa kuukaudessa, jolloin treenimärät nousevat huomattavasti. Kilpailukauteen valmistavia harjoitusotteluita joukkue pelaa talvella
hallissa 3-6.

Entä kesäkaudella?

Superpesiksen kilpailukausi alkaa toukokuun puolivälissä ja päättyy syyskuun puoliväliin. Vaikka pesäpalloilu ei ole ammattilaisurheilua, niin kilpailukauden rytmi on kuin ammattilaisurheilussa. Pelejä on lähestulkoon läpi kesän kolmen pelin viikkorytmillä eli täysin verrattavissa esimerkiksi jääkiekon SM-liigan ottelutahtiin erona tosin puoliammattilaisuus.

Kilpailukaudella ei harjoituksellisesti kovin suuria asioita pysty tekemään kiivaan ottelutahdin vuoksi. Juhannukseen asti ainakin Sotkamon Jymyssä pyritään treenaamaan fysiikkaa ja joukkuepeliä vielä kuitenkin kovaa senkin takia, että yksilöiden ja joukkueen paras kunto ajoittaa loppukesän ratkaisupeleihin.

Miten kunnon kehittymistä seurataan ja mitataan?

Harjoituskaudella kehittymistä mitataan säännöllisin väliajoin erilaisin testein. Yleisimmät ovat puntti, nopeus, nopeuskestävyys, kuntopallo ja loikkatestit. Harjoituskauden alussa testipatteristoon kuuluvat myös rasvaprosentin mittaus sekä hapenottokykyä mittaava ergo-testi kuntopyörän selässä. Lajitehokkuutta mitataan tutkaamalla heiton ja lyönnin kovuutta.

Sotkamon Jymyn harjoituskausi on jo vuodesta 2004 huipentunut joka keväiseen Karra-Trophy -kilpailuun. Entisen huippupelaaja Kari Hakkaraisen mukaan nimetyssä kilpailussa haetaan Jymyn harjoituskauden parasta urheilijaa. Viikon kestävä kilpailu haastaa pelaajien fyysisen ja henkisen suoritustason. Kilpailussa on fyysisia ja lajitaitoa mittaavia lajeja.

Mikä on pesäpallossa haastavinta ja palkitsevinta?

Eiköhän kaikki urheilijat saa tyydytystä systemaattisesta, tavoitteellisesta harjoittelusta. Joukkueen kanssa kulkema matka kohti tavoitetta hyvine ja huonoine hetkineen ovat palkitsevia.

Sotkamon Jymy kohtaa 8.6. Helsingissä Sonera Stadiumilla Kouvolan Pallonlyöjät – kuinka Kouvola kaadetaan?

Kouvola kaadetaan pääkaupunkilaisten silmien alla kainuulaisella hurmostelulla, ja tietenkin tarvitaan myös näyttäviä ja tehokkaita lajisuorituksia läpi ottelun.

Entä kuinka Suomen mestaruus uusitaan?

Tekemällä asiat joka päivä kauden loppuun asti niin hyvin kuin mahdollista ja jos mahdollista niin paremmin kuin vastustajat.

1 comment

Kommentoi

Kommentit