Esittelyssä Pearl Izumin E:motion -mallisto – jokaiselle jotakin

Pearl Izumi ei ehkä ole Suomessa kaikkein tunnetuin kenkämerkki, mutta tämä tekee sen keväällä 2013 ilmestyvästä E:motion-mallistosta entistä mielenkiintoisemman.

E:motion-malliston takana on suunnitteluajatus, jossa pyritään luomaan mahdollisimman yksinkertainen kenkä. Tämä ei tarkoita barefoot-kenkää tai puhtainta minimalismia vaan pikemminkin kaiken turhan teknologian riisumista. E:motion-malliston kengissä ei ole minkäänlaisia erikoisia välipohjavaimennusmateriaaleja tai päällisratkaisuja vaan pohja on tehty perinteisestä EVA:sta ja saumaton päällinen on varustettu mahdollisimman vähin tukielementein. Tältä pohjalta rakentuvan malliston kengät ovat kaikki suhteellisen kevyitä, yksikään ei paina yli 280 grammaa.

Pearl Izumi EM Trail M2

Siinä missä kengän materiaaleissa on pyritty yksinkertaisuuteen, on pohja muotoilussa lähdetty kuitenkin hakemaan hieman erilaista lähestymistapaa, joka kantaa nimeä dynamic offset. Pearl Izumin mukaan tavallisten juoksukenkien pohjat on suunniteltu niin, että koko pohja pysyy maassaa kiinni aina loppuvaiheen ponnistukseen asti. Dynaamisessa offsetissä puolestaan pohja seuraa jalan liikettä koko maakontaktin ajan eli kantapää alkaa nousta heti sen osuttua maahan eikä vasta ponnistusvaiheessa.

Mallisto ei yksinkertaisuuteen pyrkivässä filosofiassaan ole kuitenkaan kovin rajoittunut vaan erilaisia malleja on yhteensä yhdeksän. Tiekäyttöön tulee neljä mallia erilaisin vaimennuksin ja tuin, maastokäyttöön kolme ja triathloniin kaksi. Vaimennuksen määrää kengissä merkitään numeroilla 1 (pienin) – 3  (suurin) ja tukevuutta kirjaimin N (neutraali), M (jalan keskiosan tukea)  ja H (kantapään tukea). Näin mallien nimiksi muodostuu mukavasti vaikkapa Road N2. Tätä on joissakin kirjoitteluissa pidetty hieman sekavana mallien suuren määrän vuoksi, mutta mielestäni tuo on varsin selvä kategorisointi, kunhan tietää mitä Road, N ja 2 tarkoittaa. Selkeyden sijasta suurempana ongelmana näen sen, että miten jälleenmyyjät tykästyvät tällaiseen runsauteen, kun Pearl Izumilla on mallistossaa myös muita kenkiä ja toiset valmistajat tekevät myös riittämiin malleja valittavaksi.

Pearl Izumi EM Road M3

Mallisto lienee siis varmasti tutustumisen arvoinen, missä vain siihen sitten sattuukin pääsemään käsiksi. Ainakin ultrapuolella se on jo osoittanut käyttökelpoisuutensa Timothy Olsonin voittaessa Trail N1:llä Western States 100:n. Eikö muuten ollutkin helppo tietää millainen malli oli kyseessä.

Tässä loppuun esittelyvideo mallistosta

Lähteet: iRunFar ja runningwarehouse blog

Kommentoi

Kommentit