JoonasVarustearvostelu: Icebug Anima BUGrip

Icebug alkaa olla jo tuttu juoksukenkävalmistaja monelle suomalaiselle, varsinkin nastakenkien puolella. Mallit, kuten Hiko, Attla ja Pytho ovat jo tovin löytyneet urheilukauppojen hyllystä. Täksi talveksi Icebug toi markkinoille uuden tuotteen, Animan, joka on pirteä lisä tuotevalikoimaan. Nastallinen ja neutraali Anima on kevyt ja kiertolöysä juoksukenkä, joka soveltuu varsinkin kovempiin veto- tai tempoharjoituksiin. Kengän pohjassa on 19 hiiliteräsnastaa, jotka joustavat kovemmalla alustalla ja pureutuvat hyvin pehmeämmällä. Kenkä on myös suhteellisen kevyt, varsinkin talvijuoksukengäksi (n. 300gr US 9).

Icebug BUGrip

Olen nyt testannut Animaa noin puolentoista kuukauden ajan sekä maastossa että lumella ja tässä on arvioni kenkästä.

Jo kokoa valitessani huomasin, että Anima sopii hyvin suhteellisen kapeaa jalkaani. Kannan memory foam pitää kannan suhteellisen hyvin paikoillaan ja samaan aikaan holvikaaren alueen laminoinnit sitovat jalan hyvin paikoilleen. Omaan makuun kanta olisi voinut olla vieläkin tiukempi. Kolmas asia, minkä huomasin, oli kengän aika voimakas sisäkierto, joka on ilmeisesti jakanut mielipiteitä myös kaupoissa. Pienen kauppagallupin perusteella monet asiakkaat ovat kokeneet kengän istuvuuden ja asennon ongelmalliseksi. Vastaavasti on myös löytynyt asiakkaita, joille istuvuus on ollut erittäin mieluinen.

Animan ylivoimaisesti paras ominaisuus on sen pohja kokonaisuudessaan. Nastojen pito on aivan uskomaton sekä niiden sijoittelu on onnistunut erittäin hyvin. Varsinkin kärjen nastat olivat allekirjoittaneelle mieluisat. Ensimmäisten lenkkien tunnustelun jälkeen kenkä on ollut hyvin luotettava pidon suhteen. Nastat eivät myöskään häirinneet asfaltilla juoksua liikaa. Pohjan positiiviset asiat eivät kuitenkaan rajoitu nastoihin. Pohjamateriaali on myös sopivan kimmoisaa, eikä lumi jää siihen kiinni, mikä parantaa sekä pitoa että tuntumaa alustaan. Pohjamateriaalin kuviointi on myös erinomainen lisä, koska se lisää pitoa lumella. Myös suhteellisen pieni ”droppi” kannan ja päkiän välillä antaa hyvin tuntuman alustaan.

Kengän päällinen suojaa jalkaa hyvin, mutta materiaalia on hieman liikaa. Tämän huomasi siinä, että päällinen meni kurttuun, kun yritin kiristää kenkää tiukemmalle. Muuten päällisen suoja ja tukirakenteet toimivat hyvin. Epäsymmetrinen nauhoitus paransi istuvuutta, mutta se olisi silti voinut olla aavistuksen suoremmassa. Varsinkin footpodin laittaminen oli hankalaa ja se alkoi painamaan helposti, jos ei keskittynyt sen asentoon.

Icebug_1

Anima on hyvin rullaava juoksukenkä, joka toimii varsinkin päkiä- tai tasapohjalla askeltaville. Kärki joustaa hyvin, minkä ansiosta ”toe-off” on nopea ja tehokas. Sen sijaan kannan seutu on epästabiili, minkä huomasin jo kenkää sovitettaessa. Se alkaa helposti ohjata jalkaa sisäänpäin, joka hankaloittaa askellusta. Jos juoksuaskel lähtee kannan kautta, voi ponnistus lähteä väärästä kulmasta. Juoksen itse päkiän kautta eli itse en kokenut tätä kiertoa ongelmaksi, vaikka minulla onkin ylipronaatiota molemmissa jaloissa. Jos kengän päälle pääsee hyvin, ei sisäkierto-ongelmaa ilmene. Tämä kertookin selvää kieltä siitä, että kenkää ei ole suunniteltu ylipronatoiville juoksujoille tai peruskestävyysharjoitteluun. Sen pääasiallinen kohde ovat kovat ja nopeat harjoitukset, missä kengän hyvät ominaisuudet pääsevät todella esille.

Icebug_2

Testasin Animaa myös Footbalancen eri pohjallisilla ja varsinkin Max -pohjallinen toimi kengän kanssa erinomaisesti, koska sen kautta sain jäykistettyä kenkää aavistuksen. Siksi päätinkin kokeilla Animaa myös eilen pitkällä lenkillä, joka kulkikin mallikkaasti, eikä valittamista löytynyt.

Anima on todella varteenotettava vaihtoehto juoksijoille, jotka haluavat juosta vauhtitreeninsä ulkona myös talvella. Kengän keveys ja pito ovat erinomaista luokkaa! Jos juoksee päkiällä tai tasapohjan kautta, ei pieni ylipronaatio estä kengän käyttöä. Sen sijaan kanta-astujan kannattaa valita joku tukevampi Icebugin malli.

Kehitysehdotuksena pienentäisin päällisen kokoa sekä suoristaisin aavistuksen epäsymmetristä nauhoitusta. Myös kannan asentoon voisi pyrkiä tekemään muutoksia niin, että se ei veisi niin voimakkaasti sisäkiertoon. Esimerkiksi pohjan leveyden kasvattaminen holvikaaren kohdalta voisi tasoittaa tilannetta.

Joonas

 

(Kuvat ja video: Icebug)

 

 

 

Kommentoi

Kommentit