JoonasTestissä Salomonin S-Lab mallit Fellcross ja XT S-Lab 5 hardground – Part 2/2

XT S-Lab 5 Hardground

Jos Salomonin S-Lab Fellcross 3 oli puhtaasti maastoon suunniteltu juoksukenkä,  on XT S-Lab 5 hardground monikäyttöisempi. XT S-Lab 5:stä on olemassa kaksi versiota, toinen pehmeämpään maastoon ja toinen kovemmille alustoille. Fellcrossia hieman painavampi (309gr/US 9) XT S-Lab 5 hardground on siis suunniteltu hieman kovempi alustoja, kuten hiekkatietä, kovaksi tamppautuneita polkuja, kivikkoja sekä kallioita varten. Siksi testaus olikin hieman erilainen. Juoksin jokaisen testilenkin niin, että sain juosta asfaltilla, hiekalla, poluilla ja kallioilla, jotta voisin arvioida paremmin sitä, miten kenkä soveltuisi suoraan kotiovelta lähtemiseen.

Salomon_SLAB_XT_Wings_1

Toisin kuin Fellcross 3, XT S-Lab 5:lla oli hyvä juosta maastoon heti kotiovelta lähtien. Kengän huomattavasti matalammat pohjakuvioinnit antoivat kovalla alustalla hyvän tuntuman alustaan, pitäen askeleen stabiilina. Koska kuviointi todella oli maltillinen, olin hieman skeptinen, miten kenkä toimisi maastossa. Yllätyin varsin positiivisesti, kun pääsin hiekkateille ja ensimmäisille poluille. Contagrip –pohjan pito oli erinomainen niin hiekalla kuin poluilla, joissa ei ollut paljon irtotavaraa. Pohjan pehmeys vaikutti myös siihen, että kenkään oppi pian luottamaan myös niin kallioilla kuin märkien juurienkin päällä.

Tästä pääsemmekin stabiloivien tekijöiden arviointiin. XT S-Lab 5 on ylipronaatiotuettu, minkä lisäksi kengän välipohjaan on istutettu lämpömuovailtu AC Skeleton ranka. Kuulostaa aika tuetulta, mutta vaativissa oloissa ja päkiän kautta juostuna tuki osoittautui itse asiassa varsin miellyttäväksi. Epätasaisille ja liukkailla alustoilla juostessa kenkien tukirakenteet saavat hieman erilaisen merkityksen, ainakin itselleni. Tukirakenteet auttavat pitämään nilkat oikeassa asennossa, mikä antaa lisää tehoja ponnistukseen ja vähentää esimerkiksi nyrjähdysriskejä. Salomon XT S-Lab 5:n tukirakenne on kokonaisuudessaan kuitenkin maltillisempi kuin sen edeltäjissä.

Päällinen XT S-Lab 5:ssä on hengittävää ja ja avointa meshiä. Jalat pääsivät hengittämään ja jos kenkä pääsi kastumaan, helpotti hengittävä materiaali kenkien kuivumista. Faktahan on se, että mikään kenkä ei pysty täysin kuivumaan ja siksi tärkeintä onkin ylimääräisen veden poistuminen niin, että kenkä ei muutu liian painavaksi tai epämukavaksi jaloille. Varvasboksi on suojattu ulkopohjaan ja päälliseen kiinnitetyllä kumisuojalla, jotta varpaat pysyisivät suojassa hankalissakin paikoissa.

XT_SLAB5_HG_bottom

Koon suhteen kenkä oli hieman ongelmallinen. Koko-ongelman syy johtui siitä, että quicklace nauhoitus ei jatkunut tarpeeksi pitkälle kantaan. Tästä johtuen kanta pääsi jonkin verran liikkumaan. Sen takia suosittelen, että kannattaa ottaa kokoa pienempi kenkä ainakin testiin ennen ostopäätöstä, jotta oikea koko löytyy varmasti. Kun kantapää pysyy paremmin kantakapissa, voi kenkä olla hieman lyhyempikin, koska jalka ei tällöin pääse liikkumaan kengässä.

Edellä mainittua ongelmaa lukuun ottamatta Salomon XT S-Lab 5 Hardgound oli varsin mielenkiintoinen kenkä testata. Kenkä toimii hyvin monipuolisessa käytössä niin aktiivisten maastojuoksijoiden treenikenkänä kuin aloittelijoiden ensimmäisenä kenkänä. Salomonin door-to-trail –ajatus todella konkretisoituu tässä mallissa. Kenkä on juuri siitä mahtava, että kengällä pystyy juoksemaan hyvin myös maastopätkien siirtymät. Toisaalta XT S-Lab 5 toimin myös hyvin perus hiekkatielenkeillä. Monipuolisuutensa ja ominaisuuksiensa takia kutsuisinkin XT S-Lab 5:sta työjuhdaksi, joka tarjoaa monipuolisia käyttömahdollisuuksia laajalle käyttäjäjoukolle.

Alla olevista ominaisuuksista voi helposti saada sen kuvan, että kenkä on suunniteltu kanta-astujille ja ylipronatoiville juoksijoille. Maastojuoksu on kuitenkin siinä mielessä erilainen juoksulaji, että siinä alamäet voivat olla todella jyrkkiä, joita ei yksinkertaisesti pysty juoksemaan päkiän tai tasapohjan kautta. Siksi kengän suunnittelussa joudutaankin ottamaan huomioon paljon enemmän muuttujia, joihin olisi sitten reagoitava kengän suunnittelussa. Salomon XT S-Lab 5:ssa muuttujat ovat otettu hyvin huomioon, mutta toivoisin silti, että jatkossa kengän istuvuutta ja painoa kyettäisiin vielä parantaman ja keventämään.

Tekniset tiedot:

  • Droppi: Kanta (25mm), Päkiä (15mm)
  • Koko: Kannattaa ainakin testata pykälä normaalia kokoa pienempää.
  • Kanta: Normaali
  • Holvikaari: Normaali, joskin tukea on jatkettu ylipronaatiotuella
  • Päkiä: Normaali
  • Varvasboksi: Matala
  • Vaimennus ja välipohja: AC2 Muscle on komposiittivaahtoa, jonka tarkoituksena on vaimentaa ulkopohjan ja AC Skeletonin välissä. AC Skeleton on lämpömuovattua muoviyhdistettä, jonka tarkoituksena on helpottaa kannalta päkiällä siirtymistä ja päkiällä juostessa nilkan toimintaa. AC Skeletonin alta löytyy AC Muscle vaimennusyksikkö sekä pronaatiotuki, joka on hieman tiheämpää materiaalia kuin muu välipohja.
  • Päällinen: Avointa, hengittävää ja nopeasti kuivuvaa mesh –kangasta. Quicklace pikanauhoitus on tehty kevlarista ja ylimääräisen nauhanosan voi piilottaa iltin yläosassa sijaitsevaan nauhataskuun. Iltti on myös sivuilta kiinni kengässä, jotta kenkään ei pääsisi esimerkiksi kiviä. Hitsattu Sensifit –järjestelmä parantaa istuvuutta pitkittäiskaaren kohdalta niin jalan ulko kuin sisäsyrjältäkin. Järjestelmä on liitetty osaksi Quicklace –nauhoitusta, jonka kautta se mukautuu jalan asentoon. Varvasboksi on suojattu kumilla, jotta varpaat olisivat paremmin suojassa.
  • Ulkopohja: Contagrip ulkopohja on suunniteltu parantamaan pitoa vaihtelevilla alustoilla. Contagrip HA (high abrasion) materiaali on erilaista tiheyttä olevaa ulkopohjaa, joka parantaa pitoa entisestään. AC Tendon vahvike kannassa suunniteltu antamaan pehmeämmin transition kannalta päkiälle.

Kommentoi

Kommentit