JoonasTestissä Salomonin S-Lab mallit Fellcross ja XT S-Lab 5 hardground – Part 1/2

Salomonin S-Lab sarja on niittänyt kunniaa ja tovin, mutta Suomessa se on ollut vielä toistaiseksi hieman hankalammin saatavissa. Salomonin mallistosta ainakin omien kokemuksien mukaan myydyin on ollut tuttu ja turvallinen XA Pro 3D Ultra, joka ei mallina ole ollut kenties kaikkein soveltuvin maastojuoksuun. Siksi sen käyttäjäkunta onkin profiloitunut viime vuosina enemmän kohti seikkailu-urheilua. Tämä on mielestäni ollut positiivinen asia, koska näin Salomonin muille malleille, kuten jo ASA:ssa arvostellulle Speedcrossille avautui tilaa kaupoissa. Maastojuoksu ilmiönä on Suomessa vielä suhteellisen nuori. Siksi kaupat eivät ole olleet vielä kyllästetyt maastojuoksukengillä. Toinen merkittävä asia Suomessa on se, että monet maastojuoksukengät ovat saavuttaneet suosiotaan varsinkin talvella paljon juoksevien keskuudessa. Siksi maastojuoksukengissä ”vaaditaan” usein vedenpitävyyttä. Mutta eikös maastojuoksu nimenomaan ole mitä parhain laji harrastajaa kesällä, jolloin kalvot kengissä usein vain lisäävät painoa ja jäykistävät kenkää turhaan?

Pyrin näillä esimerkeillä vain selittämään sitä, miten itse näen maastojuoksun. Mielestäni Suomi on mahtavassa vaiheessa maastojuoksukenkien suhteen, koska uusille malleille on sekä tilaa että tilausta, niin kesäksi kuin talveksikin. Harrastajamäärät ovat jatkuvassa kasvussa, minkä seurauksena uusia maastojuoksutapahtumia, kuten esimerkiksi Nuuksio Classic, on perustettu. Vaikka Suomessa ei ole vuoristoja, on täällä kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet juosta maastossa aivan pääkaupunkiseutua myöten.

Toinen mielenkiintoinen esimerkki Suomesta on Salomon S-Lab sarjan lippulaivamallin, Sensen, menekki. Sensen pitäisi saapua Arctic Sport Addictsin testattavaksi, mutta suuren menekin takia sen saatavuus on ollut aika heikkoa. Sense on nyt kuitenkin ilmeisesti tulossa syksyn aikana vihdoin myös meillekin.

Sitten itse asiaan. Tällä kertaa testattava ovat ollet Salomonin S-Lab sarjasta Fellcross sekä XT Wings 5. Joista tässä ensimmäisessä osassa arvosteluun pääsevät Fellcrossit.

Salomon_Fellcross_S_Lab_3

Salomon S-Lab Fellcross

S-Lab Fellcross or S-Lab Sensen jälkeen minimalistisin Salomonin maastojuoksukenkä. Fellcross on aggressiivinen maastojuoksukenkä  kannasta varpaisiin. Kengän matala profiili yhdistettynä keveyteen (n. 262gr / US 9) sekä aggressiiviseen pohjakuviointiin takaa hyvän pidon ja alustatuntuman varsinkin hieman pehmeämmillä alustoilla. Päällisen paksu rakenne suojaa jalkaa ja quick lace -nauhoitus takaa, että jalat pysyvät paikallaan kengissä kovissakin paikoissa. Kengän viimeisentä versiota testattiin paljon varsinkin briteissä ja brittimarkkinoita varten. Kengän suosio on kuitenkin kasvanut hyvää vauhtia ja nyt sitä alkaa löytyä useammistakin paikoista eri puolilta Suomea. 

Testasin Fellcrossia kaikilla muilla alustoilla paitsi asfaltilla, koska pelkästään hiekkatiellä juokseminen riitti kertomaan, että kenkää ei ole suunniteltu tasaisille ja koville alustoille, vaan nimenomaan metsään ja etenkin poluille ja muille todella pehmeille alustoille. Koviin alustoihin lukeutuivat myös kalliot, koska Fellcrossin agressiivinen ja korkea pohjakuviointi petti alta. Sen sijaan pehmeillä alustoilla kenkä oli elementissään niin tasaisella kuin nousuissa ja laskuissa. Varsinkin laskuissa Fellcrossiin oppi luottamaan nopeasti. Kenkä piti jalan paikoillaan ja koska ulkopohja painautui pehmeään alustaan, säilyi tuntuma hyvänä niin mutaisilla kuin paljon pikkukiviä sisältäneissä poluilla varsinkin päkiässä. Siksi Fellcross voisikin toimia hyvin kisakenkänäkin.

Ja tottakai sitä piti juosta myös ojissa, jotta pystyin arvioimaan kengän kuivumisominaisuudet. Tietenkään kenkä ei kuivunut kokonaan, mutta suurin osa vedestä valui kuitenkin kengästä pois, eikä kosteus haitannut menoa. Sitten painoon. Vaikka S-Lab Fellcrossia voidaan pitää kevyenä kenkänä, on monet sen kilpailijat usein jopa kolmanneksen kevyempiä. Miksi kenkä sitten on hieman painavampi? Monet Fellcrossin kilpailijat ovat usein huomattavasti ohuempia varsinkin päällisen osalta. Fellcrossin päällinen on todellakin aika paksu, mutta toisaalta taas erinomaisesti suojaava. Suojaavuus on ehdottomasti hyvä asia, jonka sain huomata muutamassa todella kivisessä rinteessä. Hyvät suojat sivuilta ja varsinkin holvikaaren kohdalta suojasivat jalkojani tehokkaasti teräviä kiviä vastaan, mitä varsinkin leikattu jalkapohjana kiitti. Ainoa ongelma, jonka kohtasin paksun päällisen kanssa oli se, että yli 20:n asteen lämpötiloissa juostessa jalat alkoivat hiota suhteellisen voimakkaasti. Tätä pystyi kuitenkin säätelemään aika hyvin erilaisten sukkien avulla. Paksun päällisen takia kenkä voisikin soveltua hyvin myös talvella tai ylipäänsä kylmemmällä ilmalla juoksemiseen.

Salomon S-Lab Fellcross on kaiken kaikkiaan todella hyvä kenkä pehmeille ja epätasaisille alustoille niin kesällä kuin talvellakin. Kenkä alustatuntuma ja pito on erinomainen pehmeillä alustoilla varsinkin päkiäseudulla. Jos kenkää pitäisi jotenkin kehittää, pudottaisin droppia entisestään kaventamalla ja madaltamalla kantapään seutua, jotta askel voisi vapaammin osua päkiälle. Kenkää toimii mielestäni hyvin niin harjoitus- kuin kisakenkänä niin harrastelijoille kuin ammattilaisillekin. Fellcrossin koon suhteen kannattaa olla tarkkana ja itselleni olisi ehkä kuitenkin lopulta sopinut paremmin normaalia kokoa pykälää pienempi koko. Voimakkaasti ylipronatoivien kannattaa olla tarkkana siitä, sopiiko kenkä omaan käyttötarkoitukseen. Todella pehmeillä alustoilla ongelmia tuskin ilmenee, mutta kovemmilla alustoilla ongelmia saattaa ilmetä epästabiilisuuden takia. Jos siis kaipaat puhdasta maastokenkää pehmeille alustoille, voi Salomon S-Lab Fellcross olla juuri sinua varten.

Tekniset tiedot:

 • Droppi: Kanta (20mm), päkiä (16mm) – korkeudet pitävät sisällään keskimääräisesti noin 7mm korkuiset pohjakuvioinnit
 • Koko: Kannattaa ainakin testata pykälä normaalia kokoa pienenmpää.
 • Kanta: Normaalista kapeaan.
 • Päkiä: Suhteellisen kapea
 • Varvasboksi: Matala
 • Holvikaari: Suhteellisen matala
 • Vaimennus: LT Muscle, kevytrakenteinen EVA
 • Välipohja: Koko pohjan puristettu EVA
 • Päällinen: Avoin mesh, joka on suunniteltu hengittäväksi ja nopeasti kuivuvaksi
 • Nauhoitus: Kestävästä Kevlarkuiduista tehty Quicklace -nauhoitus, joka on helppo kiristää ja avata.
 • Tukirakenne: Sensifit rakenne, joka löytyy sekä kengän sisä- että ulkopuolelta. Iltti on osittain umpinainen ja tukee Sensifit rakennetta.
 • Ulkopohja: Mud and Snow Contagrip, jossa on agreessiivinen kuvointi, joka pureutuu hyvin pehmeään maastoon.

Juttusarjan toinen osa julkaistaan huomenna sunnuntaina ja silloin käsittelyyn pääsee Salomonin toinen S-Lab malliston maastojuoksukenkä, XT S-Lab 5.

4 comments

Kommentoi

Kommentit