JoonasTestissä Nike Free Run 3

Nike Free mallisto uudistui viime keväänä täydellisesti. Kuten jo totesin aiemmassa postissa, malliston 3.0, 4.0 ja 5.0 mallit uudistuivat suhteellisen radikaalisti niin materiaalien kuin rakenteenkin puolesta. Ennen kuin pureudutaan tarkemmin Nike Free Run+ 3:n tai toisin sanottuna 5.0:n ominaisuuksiin, on syytä paneutua hieman Free mallien historiaan.

Historia

Ensimmäisen, vuonna 2005 ilmestyneen Nike Freen kehitys lähti käyntiin Stanfordin yliopiston juoksuvalmentajan, Vin Lanannan ja Niken välisistä keskusteluista, kun Lananna kertoi siitä, miten hänen valmennettavansa juoksivat paljain jaloin nurmikolla, jotta jalkaterän lihakset vahvistuisivat. Tämän keskustelun seurauksena Niken tuotekehitys alkoi kehittää pohjallista, joka sallisi jalan luonnollisen liikeradan ja vahvistaisi näin lihaksistoa paremmin verrattuna normaaleihin juoksukenkiin. Loppu onkin historiaa ja Niken Free mallistosta on tullut yksi myydyimmistä juoksumallistoista koko maailmassa.

Ulkopohja

Nike Free on tullut tunnetuksi vallankumouksellisesta ulkopohjasta. Ulkopohja on rakennettu niin, että siinä ei ole tarvinnut käyttää hiilikumia (BRS 1000) kuin osassa kantaa ja päkiää. Ulkopohjan kestävä vaahto tarjoaa sekä vaimennuksen että muun pidon. Hiilikumin vähäinen määrä on vaikuttaa myös merkittävästi kengän painoon, joka on saatu puristettua alle 240:een grammaan (US 9). Kannan ja päkiän välinen droppi on Free Run+ 3:ssa Free malliston suurin, 8mm, eli ei mitenkään älyttömästi.  Pohjan kuviointi on muuttunut radikaalisti edeltävästä mallista. Uudenlainen, tiheämpi, Flex Groove -kuviointi takaa sen, että kiviä ei enää tartu rakoihin yhtä paljon kuin, mitä aiemmassa mallissa. Tämä on erinomainen uudistus, koska kenkä joustaa nyt paremmin kuin edeltäjänsä ilman, että jokaisen lenkin jälkeen pitää tyhjentää koko pohja kivistä.

Nike_free_run_3_3

Päällinen

Päällisessä on tapahtunut kaksi merkittävää uudistusta edelliseen malliin verrattuna. Ensinnäkin Freen Run+ 3:ssa on luovuttu sukkamaisesta rakenteesta, kun rakenteessa on palattu takaisin perinteiseen ilttiin. Toiseksi, Nike on tuonut esimerkiksi Elite 5:sta tutun Dynamic Fit rakenteen myös Free malleihin. Näiden merkittävien uudistuksien lisäksi myös päällisen materiaalit ovat muuttuneet jälleen kevyempään ja saumattomampaan suuntaan. Näin myös istuvuus ja hengittävyys ovat parantuneet. Rakenteellisten uudistusten ja uusien materiaalien kautta myös kantakappi on muuttunut edeltäjäänsä löysemmäksi. Kenkä kuitenkin istuvuus ei kuitenkaan pääse kärsimään, jos vain muistaa pitää kengän kunnolla kiinni. Tästä pitää huolen Dynamic Fit ja siihen yhdistyvä nauhoitus.

Päällisen materiaaleissa merkittävin uudistus on Nanoply materiaali. Materiaali kostuu synteettisestä nahkapäällisestä, joka on yhdistetty alla olevaan Mesh –kankaaseen. Tämä kokonaisuus on sitten perforoitu laserilla niin, että tähden muotoiset kuviot joustavat ja parantavat näin istuvuutta. Ja tietenkin myös hengittävyys paranee. Nanoply on rakenteensa puolesta normaalia synteettistä nahkaa kevyempää, mutta myös tukevampaa materiaalia. Nauhoitus on edelleen hieman “offissa”, jotta kenkä istuisi paremmin jalkaan ja jotta paine jalkapöytää kohtaan vähenisi.

Nike_free_run_3_5

Testaus

Olen juossut Nike Free Run+ 3:lla noin 200 kilometriä. Testasin kenkää erilaisissa harjoituksissa, jotta voisin paremmin arvioida sitä, missä kenkä toimisi parhaiten. Tässä vaiheessä on syytä muistuttaa, että Nike Free Run+ 3 on todellakin minimalistinen juoksukenkä eli se ei sovi kaikille ainoaksi kengäksi. Itselläni se toimi kuitenkin erinomaisesti varsinkin palauttavissa harjoituksissa sekä PK-lenkeillä ja ehkä hieman yllättävästi myös pidemmillä lenkeillä. Sen sijaan kovemmissa vedoissa kenkä tuntui liikkuvan hieman kannasta, joka vei tehoja varsinkin ponnistuksesta. Tämä voi kuitenkin johtua siitä, että kanta tuntui hieman leveämmältä kuin Free Run+ 2:ssa. Uudenlainen Flex Groove muotoilu pohjassa toimi rullaavuuden kannalta paremmin kuin edeltäjässään. Tiheämpi kuviointi takasi myös sen, että kiviä ei jäänyt kuviointiin läheskään niin paljon kuin edeletäjässä, mikä teki asfaltilla juoksustakin miellyttävää. Hiekalla tätä ongelmaa ei huomannut, mutta asfaltilla kivet kengänpohjassa vaikuttava merkittävästi pitoon.

Nike_free_run_3_7

Uuden päälimateriaalin, Nanoplyn sekä Dynamic Fitin kautta istuvuus ja hengittävyys ovat parantuneet kokonaisuudessaan paremmaksi kuin edeltäjässään. Ainoa ongelma, joka istuvuuden kanssa ilmeni oli Dynamic Fitin tiukkuus jalkaterän etuosassa, joka kuitenkin antoi juuri sopivasti periksi noin sadan kilometrin jälkeen. Tämä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun kenkää sovittaa kaupassa. Koska kenkä kuitenkin antaa lopulta hieman periksi, ei mielestäni kannata ottaa sen takia kokoa suurempaa kenkää, vaan antaa kengän venyä hiljalleen käytössä. Makuasiahan tämä on, muttä näin sen itse tekisin.

Nike Free Run+ 3 on erinomainen kenkä myös liikkujille, jotka kuluttuvat aikaansa mielummin esimerkiksi kuntosalilla ja ryhmäliikunnoissa, koska samalla kengällä voi niin juosta matolla kuin olla ryhmäliikuntatunneillakin. Siksi näenkin, että Nike Free Run+ 3 on monipuolinen kenkä, joka sopii hyvin laajalle käyttäjäkunnalle. Käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa varovasti, jotta jalkasi ehtivät tottua uudenlaiseen tuntumaan.

Lähteet: nike / solereview

Kommentoi

Kommentit