JoonasTestissä Newton Gravity juoksukengät

Newtonin juoksukengät ovat yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista uutuuksista, jotka ovat herättäneet paljon mielenkiintoa maailmalla. Tänä vuonna kengät saapuivat vihdoinkin myös Suomeen ja Arctic Sport Addictsin testiin. Ensimmäisenä testattavana kenkänä on ollut Newton Gravity, kevyt (n. 255gr/US 9), neutraali traineri, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön. Kenkä toimii vaimennuksensa puolesta hyvin PK-lenkeillä, mutta keveyden ja rullaavuuden puolesta myös kisakengäksi. Newtonin ja Gravity –mallin teknologiasta on jo kirjoitettu muutamaan otteeseen, mutta lienee kuitenkin syytä kerrata Gravityn keskeiset ominaisuudet ennen kuin käydään läpi testausta.

Teknologia ja rakenne

Kuten aiemmissa posteissani kerroin, Newtonin teknologian ytimenä on action/reaction teknologia, jota  on hyödynnetty Gravityssä sekä kannassa että päkiässä.  Kun astut jalan etuosalla tai tasapohjalla maahan, metatarsaalien alla olevat neljä ulkoista palaa painuvat kengän välipohjan sisällä oleviin onttoihin kammioihin, joka vaimentaa iskua (=action). Kun lähdet jälleen ponnistamaan, kammioihin varautunut energia taas vapautuu askeleen loppuun viemiseksi (=reaction).

Newton_Gravity_3

Asian voi selittää myös toisella tavalla. Land-Lever-Lift eli laskeutuminen-”kampeaminen”-nosto skenaarion kautta asia valkeni ainakin allekirjoittaneelle hieman paremmin.

Newton_Land_lever_lift

 

Ulkopohja on tehty kahdesta erilaisesta kumista. Kannasta löytyy hiilikumiseosta, joka on kiinnitetty välipohjaan puristetun EVA kautta. Päkiässä ulkopohjan kestoa parantamiseksi on lisätty tiheää kumiseosta, joka kestää kulutusta hieman paremmin. Tämä vaikuttaa järkevältä lisäykseltä, koska Newtonit ovat suunniteltu selkeästi päkiäaskeltajia varten. Kanta on Gravityssä suojattu hiilikumilla, joka puuttuu Newtonin vielä kevyemmistä malleista, kuten Distancesta. Päällinen on vaikuttaa hyvin hengittävältä ja se on rakennettu erittäin avonaisesta mesh –kankaasta, jossa on hyvin avonaiset kennot.  Välipohja vaikuttaisi olevan todella laadukasta EVAa, ainakin oman tuntemukseni perusteella. Kenkä vaikuttaa myös hyvin joustavalta etuosasta, mikä on saatu aikaiseksi Met-Flex kaaret, jotka myötäilevät jalkaterän luonnollista liikerataa. Pohjan keskikohta on pelkkää EVAa, minkä ansiosta kenkä on saatu todella kiertolöysäksi.

Newton_Gravity_4

Toinen mielenkiintoinen ominaisuus ovat kengän sivuille, metatarsaalien kohdalle rakennetut joustavat kohdat, jotka vähentävät ärsytystä jalkoja kohtaan. Nauhoitus tuntuu ainakin ensituntumalta pitävän hyvin ja myös kantapää pysyy hyvin kantakapissa. Kengän pohjallinen on antibakteriakäsitelty.

Testaus

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että Newtonin Gravityt poikkeavat täysin kaikista muista kengistä, millä olen juossut. Ja niitä kenkiä on ollut monia! Suurin syy eroon on omasta mielestäni Newtonin teknologian kautta helpottunut päkiäjuoksu. Kannan ja päkiän välinen droppi on vain 2mm, jos ei otetaan huomioon metatarsaalien alla olevia ulkoisia paloja. Näin askel on huomattavasti helpompaa ohjata kulkemaan päkiän kautta. Päkiään rakennettu vaimennus on enemmän kuin riittävä ja siksi uskon, että kenkä toimii hyvin myös aloittelevilla päkiäjuoksijoilla. Newtonin kengät ovat siitä erinomaisia ”kouluttajia” päkiäjuoksuun, että niillä on ainakin omien testien mukaan hankalaa ja jopa inhottavaa juosta kannan kautta.

Ensi näkemältä voisi luulla, että Gravity voisi olla hiukan epästabiili kenkä, koska se on hyvin kiertolöysä ja siinä on päkiässä ulkoisia elementtejä. Testaus kuitenkin osoitti toisin. Muutaman lenkin jälkeen kenkä alkoi tuntumaan stabiilimmalta, kun uskalsin luottaa siihen, että päkiätuntuma pysyy hyvänä ja meno askel vakaana. Tämän huomion jälkeen kengän kimmoisuus- ja muut ominaisuudet pääsivät todella oikeuksiinsa ja alustatuntumakin oli mitä parhain, vaikka pelkäsinkin aluksi ulkoisten palojen vievän tuntumaa.

Kengän nauhoituksesta tai päälliskankaasta ei testien aikana löytynyt pahaa sanottavaa. Riisuttu Mesh –kangas hengitti todella hyvin myös lämpimässä säässä eivätkä sisusta tikkaukset aiheuttaneet hiertymiä tai muita ongelmia. Nauhoitus piti hyvin ja jalka pysyi hyvin paikoillaan kengässä, vaikka kengän lesti olikin allekirjoittaneelle hieman liian suuri. Kengän kokoluokitus olikin ainoa ongelma, joka testeissä nousi esille. Suosittelen, että koko kannattaa testata huolella ennen kengän ostamista kaupasta ja varsinkin, jos tilaat ne netistä. Koko saattaa olla helposti kaksikin pykälää pienempi kuin muissa juoksukengissäsi. Ongelma ei kuitenkaan ole merkittävä, kunhan vain muistaa testata koon huolella ennen ostoa.

Yhteenvetona voin sanoa, että Newtonin Gravityt ovat erinomaiset kengät aloitteleville päkiäjuoksijoille hyvien vaimennusominaisuuksien vuoksi. Näin jalat kestävät paremmin päkiäjuoksun aloittamisen rasitukset. Vaimennusominaisuudet ovat myös syy siihen, että suosittelen kenkää kokeneemmillekin juoksijoille ja heille, jotka ovat innostuneet minimalistisista juoksukengistä. Kenkä kestää hyvin kulutusta eli siinäkin mielessä kenkä on hyvä ostos, jos haluaa juosta vain yhdellä kenkäparilla kerrallaan. Ainakin omassa käytössä välipohjan EVA kesti myös hyvin rasitusta.

Jos Newtonin kengät kiinnostavat niin niitä myy tällä hetkellä ainakin 4Runners ja Endurancesports. Toivon mukaan kenkiä löytyisi syksyllä myös muualtakin, koska Newtonin kengissä on todella potentiaalia!

2 comments

Kommentoi

Kommentit