JoonasTestissa adidas adipure Motion

Adidaksen tänä vuonna lanseeraamasta adipure mallistosta on nyt sitten testattu toinenkin malli. Ensimmäisenä testiin tullut adipure Adapt oli malliston riisutuin malli ja siksi olikin mukavaa päästä testaamaan kenkää malliston toisesta päästä. Adidas adipure Motionia voidaan kutsua niin sanotuksi entry-level luokan minimalistiseksi kengäksi, koska se on hieman vaimennetumpi ja suuremmalla dropilla varustettu kuin muut adipure malliston kengät. Tämä on varmasti totta, mutta kengällä on myös toinen puolensa.

adidas adipure motion sivusta 2

Adipure Motion on minimalistinen juoksukenkä kisaamiseen, vauhtiharjoitteluun sekä jokapäiväiseen harjoitteluun. Sen vaimennus rakentuu kahdesta EVA kerroksesta. EVA on rakennettu muotissa niin, että sen muoto mukailisi mahdollisimman hyvin jalan luonnollisia liikeratoja. Päällinen on kärjen osalta samanlaista materiaalia kuin adipure Adaptissakin, mutta nilkanseutua on vahvistettu lisärakenteella, jossa nauhoitus ja kangas pitävät jalan hieman tukevammin paikoillaan. Pienet tarrasträpit helpottavat sukkamaisen kengän laittamista jalkaan.

adidas adipure motion päällinen

Kun testit alkoivat, olin varma, että kenkä oli minulle liian pieni ja olen kuitenkin tottunut todella tiukkoihin kenkiin. Kun sitten pääsin kunnolla juoksemaan osoittautui huoleni turhaksi, koska adipure Motionin päällinen joustaa niin paljon. Varpaat säästyivät kyllä, mutta voin kuitenkin suositella huolellista koon testaamista ennen ostopäätöstä. Jos kenkää haluaa käyttää pitkäkestoisissa harjoituksissa, suosittelen pykälää isompaa kokoa, mutta jos taas kenkä on enemmänkin lyhyille matkoille tai juoksumatolle, käy pienempi koko varmasti paremmin. Kenkä lesti on suhteellisen kapea eli aika passeli itselleni, mutta joillekin kengän kapeus voi aiheuttaa sen ongelman, että jalka leviää yli kengän lestin.

adidas adipure motion takaa

Sitten tuntumaan. Kuten aiemmin sanoin, kengän päällinen on valtaosin synteettistä meshiä, johon on kiinnitetty jonkin sortin lateksia. Tämän yhdistelmän toimivuuden totesin jo Adaptia testatessa. Sen sijaan Motionista löytyvä nauhoitus oli voinut toimia paremmin. Riisutun rakenteensa takia kovat nauhat alkoivat painamaan jalkapöytää, jos kengän laittoi vähänkin tiukemmalle. Kokeilin juosta myös hieman pehmeämmillä nauhoilla, mikä auttoi jonkin verran, mutta ei vienyt pois ongelmaa. Kevyemmillä lenkeillä kenkä voikin olla hieman löysemmällä, mutta itse tykkään sitoa kengät hieman tiukemmalle kisoissa.

adidas adipure motion pohja

Nauhoituksen kanssa kamppailu ei kuitenkaan pilannut koko kengän tuntumaa. 8 millimetrin dropilla varustettu EVA -pohja toimi hyvin varsinkin kovemmilla alustoilla. Sen pito oli hyvä myös sateella ja kengän rakenteeseen saattoi luottaa, vaikka aluksi hieman arveluttikin esimerkiksi miten se toimisi mutkissa. Kuulostaa kuin arvioisin autoa, mutta tämä kuitenkin tärkeä pointti, koska todella riisutut kengän voivat ”alkaa pyöriä jaloissa” jos ne eivät istu kunnolla. Segmentoitu EVA –pohja antoi kivasti vapauksia jaloille toimia niin kuin niiden pitäisikin. Ainoa ongelma tuli esille hieman juostessani maastossa, koska pohjan reikiin jäi aika paljon kiviä ja muuta ryöhnää, mikä hankaloitti jonkin verran juoksemista.

Kokonaisuudessaan adipure Motion on varsin mielenkiintoinen kokemus ja tulen varmasti jatkamaan kengän käyttöä tulevaisuudessa. Se on miellyttävä kenkä millä on kiva tehdä varsinkin kevyempiä treenejä. Suurimmat kiksit sain kengästä asfaltilla ja todella kovalla hiekkatiellä, mutta myös juoksumatolla, koska kenkä piti niin hyvin näillä alustoilla, minkä lisäksi alustatuntuma pysyi erinomaisena. Kevyt, mutta yllättävän tukeva rakenne teki kengästä luotettavan ja monipuolisen useammanlaisiin erilaisiin juoksutreeneihin. Ja Motionit olivat käytössä koko kuntoutusjaksonkin myös salilla eli monipuolisuutta todella löytyy. Kaikin puolin messevä kenkä siis, mutta kannattaa olla tarkka, kun valitsen kokoa.