JoonasTestissä 2XU:n Elite Compression trikoot ja paita

2XU aloitti vuoden alussa uuden tulemisen Suomeen, mistä kirjoittelinkin jo tovi sitten. Samalla sain mahdollisuuden testata useampia 2XU:n kompressiotuotteita aika laajalla skaalalla (mm. trikoita, paitoja ja pohjekompressioita). Alkuvuoden aikana minusta ja varsinkin trikoista tuli erottamattomat harjoituskumppanit ja välillä tuntui, että kompressiot olivat jalassa koko ajan. Viimeisimpänä tuotteena testiin tulivat 2XU:n lippulaivatuotteet, X-FORM active+recovery -sarjan Elite kompressiotrikoot ja -paita, jotka ovat vielä hieman edistyneemmän kuin normaalit ja thermal-trikoot.

Trikoot eroavat normaaleista 2xU:n kompressiotrikoista siinä, että niissä on normaalin PWX FLEXin lisäksi hieman voimakkaammasta punoksesta tehtyä PWX WEIGHTiä pohkeissa, takareisissä sekä pakaroissa eli koko takaketjussa, joka joutuu juostessa usein kovimman rasituksen alaiseksi. Paidassa rakenne on samantyyppinen. Joustavampaa PWX FLEXiä löytyy torson alueelta sekä olkavarresta ja PWX WEIGHTiä taas kyynärvarresta. Tiukemman punoksen tarkoituksena on vähentää voimakkaamman kompression kautta lihasväsymystä ja värinää sekä nopeuttaa palautumista, kun verenkierto tehostuu. Trikoot ja paita ovat saaneet antibakteerisen käsittelyt ja ne antavat myös UPF50+ UV-suojan.

2xu elite kompressiopaitaSaadessani tuotteet, Tukholman viimeistelyt olivat täydessä vauhdissa, eli tuotteet pääsivät välittömästi kovaan testiin niin harjoittelussa kuin palautumisessakin. Olen käyttänyt trikoita tällä hetkellä helposti yli 300 tuntia ja paitaakin reippaasti päälle 200 tuntia eli testitunteja on kertynyt varsin mukavasti. Toisaalta, tämäntyyppiset tuotteet tarvitsevat runsaasti testitunteja, jotta niiden kestävyyttä niin materiaalien kuin kompressionkin suhteen voidaan arvioida kunnolla. Pesukertoja en laskenut, mutta arvioisin, että pesin ne noin 5 kertaa viikossa noin 12:sta viikon aikana.

Mitä tulee tuotteiden kestävyyteen, trikoot ja paita vaikuttavat edelleenkin lähes uudenveroisilta eikä kompressiokaan tunnu vähentyneen. Vaatteet toimivat niin harjoitusten kuin palautumisen aikana todella hyvin ja uskon, että varsinkin palautumiseen niillä oli suuri vaikutus. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Tukholman marathon. Kisan jälkeen vedin saman tien trikoot ja paidan päälle ja otin ne pois seuraavan seitsemän tunnin aikana vain pienen ravistelun ajaksi. Totta kai jalat olivat seuraavaan päivänä väsyneet, mutta en olisi kuitenkaan uskonut, että pystyisin juoksemaan ensimmäisen lenkin vain kaksi päivää kisan jälkeen. Tietenkin kasvanut kunto ja muutenkin parantunut lihashuolto ja palautuminen vaikuttivat, mutta kompression vaikutuksen tunsi kisan jälkeen, kun lihaksen pyrkivät aloittamaan turpoamisen.

Ehkä konkreettisin testi tuli kuitenkin urheilun ulkopuolelta. Olin reilu viikko sitten mökillä yökalassa laiturilla trikoot shortsien alla ja normaali t-paita päällä. Hyttysiä ei ollut mitenkään tavallista enempää, mutta jostain syystä ne päättivät kaikki iskeä pohkeisiini ja sääriini trikoiden läpi. Täysin suojaamattomat kädet säästyivät puremilta ja pistoksilta täysin, mutta pohkeissa ja säärissä oli valehtelematta lähes parisataa jälkeä aamulla… Ei mikään kivoin mahdollinen tunne, mutta tämä kuitenkin todisti, että verenkierto tehostui ja houkutti kaikki itikat lähistöltä ruokailemaan.

Sitten takaisin asiaan. Trikoista en löydä juuri moitittavaa. Ne ovat hyvin istuvat, kestävät ja hengittävät, minkä lisäksi kompressiota tulee juuri sopivasti. Oikeastaan suurin ongelma trikoiden kanssa on koon valitseminen, koska siinä voi pilata koko homman. Onneksi 2XU:n kokotaulukko on hyvä, minkä lisäksi tuotetta alkaa löytymään jo hyvin varustetuista urheilukaupoista, joissa voi kokeilla tuotetta. Itse valitsin aika tarkkaan 80 kiloisena ja 190 senttisenä SL-koon (small long), joka toimi jo aiemmissa trikoissa eikä se pettänyt tälläkään kertaan. Valitsin paidan kooksi myös saman kuin aiemminkin eli M:n. Periaatteessa olisin voinut valita myös L koon, koska paita tuntui aluksi aika tiukalta, jos en laittanut sitä täysin kohdilleen. Siksi hieman suuremman rintakehän ja hartiaseudun omaavien urheilijoiden kannattaa ehkä valita kokoa suurempi paita, jotta käsien liikkuvuus ei kärsi. Tämä saattaa tietenkin hieman heikentää kompressiota, mutta itse näkisin asian kuitenkin niin, että kehon liikkuvuus menee lopulta kompression edelle.

2xu elite kompressio trikoot

Olen testannut viimeisen puolentoista vuoden aikana monien eri valmistajien kompressiotuotteita ja yhteenvetona näistä testeistä voin sanoa, että ainakin itselleni varsinkin kompressiotrikoista on tullut vakiovaruste niin harjoittelussa kuin palautumissa. Ainoa suurempi ongelma 2xU:n Elite kompressioissa on hinta. Paita maksaa 135 euroa ja trikoot 145 euroa eli tuotteet eivät ole todellakaan halpoja. Toisaalta taas, kun ajattelee, että vaatteet tulevat kestämään normaaleita trikoita kauemmin ja muutenkin ne ovat monikäyttöisemmät niin korkea hinta ei tunnukaan enää niin pahalta. 2XU:n Elite kompressiot ovat mielestäni erinomainen valinta, jos haluaa kestävät kompressiotrikoot, joissa kompressio säilyy ja toimii niin harjoittelun aikana kuin palautuessakin.

Laituriongelle en trikoita enää tule laittamaan…

Kuvat ja lähteet: 2XU Suomi

4 comments

Kommentoi

Kommentit