JoonasSmaat juoksukengät

Amerkan Yhdysvalloista tuntuu tulevan uusia minimalistisia juoksukenkiä kuin sieniä sateella. Uusin tulokas on Smaat, joka lähtee liikkeelle kolmella kevyellä ja minimalistisella mallilla.

Smaat Midlander sivusta

Smaat midlanderissa on 8mm droppi

Midlander on suunniteltu ensikengäksi juoksijoille, ketkä ovat aloittamassa minimalistista juoksua. Kengän suunnittelussa on otettu valmistajan sanojen mukaan huomioon myös erilaiset askeltyypit. Tämän ansiosta kengän pitäisi juuri toimia hyvin aloittelijan kenkänä, koska se mahdollistaa myös kanta-askeleen. Droppia kengästä löytyy tämäntyyppiselle kengälle normaalimäärä eli 8 millimetriä. Näin jalan asento kengässä putoaa juuri normaalin ja täysin minimalistisen juoksukengän väliin. Varvasboksi näyttäisi olevan aika tilanvanoloinen eli varpaatkin saavat riittävästi tilaa toimia.

Smaat Lolander sivusta

Smaat lowlander pohja

Lolander on Midlanderiin verrattuna hieman riisutumpi. Se on suunniteltu hieman edistyneemmille ja teknisemmille juoksijoille, ketkä hakevat hieman kevyempää kenkää rosteriinsa. Lowlanderista löytyy tilavan varvasboksin lisäksi Brooksin Pure mallistostakin tuttu split-toe, jossa ukkovarvas on erotettu muista varpaista, jotta se voisi toimia vapaammin sekä stabiloivana että työntävänä elementtinä. Lolanderin droppi on 4 millimetriä eli puolet Midlanderin dropista. Näiden ominaisuuksien kautta kengän pitäisi toimia paremmin päkiäjuoksussa.

Smaat Splitlander sivusta

Smaat Splitlanderissä varpaat ovat jaettu

Splitlander on ominaisuuksiltaan hyvin samanlainen kuin Lolander. Siitä löytyvät niin 4 millin droppi kuin erotettu ukkovarvas.Sen materiaalit ovat aavistuksen kevyemmät kuin Lolanderissa, mutta kokonaisuudessaan kaikki kolme mallia pyörivät siinä 200 gramman pinnassa ja hieman alle sen. Splitlanderin istuvuutta on pyritty parantamaan myös Meshin alla olevan verkkokuvion kautta, joka mukautuu jalan muotoon, kun kenkä sidotaan kiinni.

Smaat juoksukengät

Smaat on mielenkiintoinen uutuus ja mallisto on kokonaisuudessaan aika näyttävän näköinen. Paino, teknologia ja design ovat kohdallaan ja itseäni kiinnostaa varsinkin split-toen toimivuuden testaaminen, koska olen päässyt testaamaan sitä jo Brooksin Pure -mallistossa ja testikokemukset ovat olleet hyvin positiivisia. Lolanderin tai Splitlanderin ostajat saavat yhden parin Smaatin sukkia paketin mukana eli käytön aloituskin on tehty helpoksi. Ei tarvitse ainakaan heti lähteä metsästämään sukkia, jotka sopivat kenkiin. Kengän pohjat näyttäisivät olevan jonkin sortin puristettua EVA:a sekä kumipaloja kohdissa, missä pohja normaalisti kuluu eniten. Jännää kuitenkin, että olivat jättäneet kaikkii malleihin myös kantaan kumia…  Nyt jää vain nähtäväksi, miten tuote menestyy markkinoilla ja jos se menestyy niin, koska se saapuisi Eurooppaan, koska näitä olisi kiva päästä testaamaan ihan toiminnassa!

Kuvat ja lähteet: Smaat

Kommentoi

Kommentit