JoonasNyt loppui lipsuminen – Yaktrax liukuesteet

Kun ilmat ovat taas kylmenneet ja keskustelu siitä, minkälaisilla kengillä sitä nyt pitäisi tuleva talvi juosta on jälleen alkanut, on aiheellista miettiä hieman muitakin vaihtoehtoja kuin vain nastakenkiä. Itse juoksen valtaosan talven lenkeistä normaaleilla juoksukengillä tai maastojuoksuun tarkoitetuilla kengillä, mutta aina silloin tällöin sitä kaipaisi vielä hieman enemmän pitoa jalkojen alle. Suunnon Ambitin hankkimisen jälkeen footpod on menneen talven lumia ja hyvä niin, koska matkan mittaaminen talviliukkailla oli lievästi sanottuna haastavaa, koska footpodit eivät ainakaan itselläni toimineet varsinkaan nopeammin treeneissä, koska sutiminen vääristi todellista nopeutta. Toinen merkillepantava asia pidon suhteen on tietenkin se, että sutiessa jalat ja oikeastaan koko keho joutuvat tekemään paljon ylimääräistä työtä esimerkiksi tasapainon saralla, joka on tietenkin kuluttavaa, mutta myös riski esimerkiksi lihaksistolle. Perinteiset nastakengät ja viimeisten vuosien aikana tulleet joustonastakengät ovat edenneet kehityksessä niin materiaalien kuin painonkin suhteen parempaan suuntaan ja markkinoilta löytyyin jo malleja, jotka alkavat olla aika lähellä normaalia juoksukenkää. Itse kuitenkin haluan juosta mahdollisimman paljon samoilla kengillä läpi vuoden ja siksi olisikin varmaan järkevää alkaa miettimään hieman tarkemmin miten se voisi olla mahdollista muuten kuin siirtämällä harjoitukset sisätiloihin.

konstruktio 2

Törmäsin tässä taannoin Yaktrax nimiseen merkkiin. Yaktrax on maailmalla yksi johtavista kenkien liukuesteiden valmistajista, mutta Suomessa en ole ainakaan toistaiseksi vielä tuotteeseen törmännyt. Yaktrax Run -tuotteen idea on hyvin yksinkertainen, kuten allaolevasta kuvasta voi huomata. Kumista tehty verkko pujotetaan kengän päälle ja sitten vain menoksi! Jalan etuosasta löytyy nastoja, jotka ovat mahdollista irrottaa tarvittaessa, kun taas kantaosa on varustettu teräsrullista, joiden tarkoitus on ilmeisesti stabiloidan kantaa. Yaktrax Runissa on myös heijastin kannassa ja sträppi jalan päällä, jotta se ei pääsisi liikkumaan kovemmassakaan vauhdissa. Molemmille jaloille on tietenkin omat anatomiset muotoilut ja kumin venymisominaisuuksien takia tuotetta saa vain yhdessä koossa, jonka pitäisi sitten käydä kaikille.

konstruktio

Yaktrax on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen tuote, mutta ainakin itse haluaisin vielä testata tuotteen ennen johtopäätöksiä. Mielenkiintoisista ominaisuuksista huolimatta se kuitenkin näyttää hieman kömpelöltä ja ainakin itse toivoisin vielä kevyempää ratkaisua. Kun työskentelin vielä Intersportissa, pohdimme porukalla erilaisia vaihtoehtoja pidon parantamiseksi ”perinteisten” ruuvien ja nastakenkien korvaajaksi. Yksi tuote, joka herätti kiinnostuksen oli IceBugin BUGweb, joka on samanlainen kuin Yaktrax, mutta kevyämmällä ja riisutummalla rakenteella. Miinuspuoli oli tosin se, että se oli suunniteltu vain IceBugin tuotteisiin mutta huomasimme, että se kävi suhteellisen näppärästi myös osaan juoksukengistä.

BUGweb

Kuvat: Yaktrax & IceBug

2 comments

Kommentoi

Kommentit