JoonasNike x run Gyakusou

Tyyli ja käytettävyys, Rentoutuminen ja työ, yin ja yang. Nike ja vaatesuunnittelija Jun Takahashi ovat ottaneet lähtökohdaksi parhaat ominaisuudet molemmista maailmoista suunnitellessaan juoksumallistoa, joka harmonisoisi Niken tekniset innovaatiot, tyyliin sekä perinteiseen käsityöhön. Nike ja Takahashin yhteistyö on jatkunut jo useamman vuoden, mutta Suomessa tuotteet ovat vielä tuntemattomia, mutta ilokseni kuulin, että ainakin miesten mallistoa on otettu myyntiin Helsinkiläiset My o My:n rekkeihin. Ja nämä olisi aivan mahtavaa saada myös ASA:n testiin!!!

Takahashilla suunnittelun lähtökohtina ovat olleet liikkumisen vapaus, mukavuus ja säilytysmahdollisuudet. Moni voisi kysyä, miksi laittaa niin paljon aikaa säilytysmahdollisuuksien kehittämiseen, kun mallisto on kuitenkin suunniteltu suorituskykyiseen urheiluun, mutta Takahashilla on järkevä ajatus tämän osa-alueen taustalla. Takahashi on lähtenyt tässä siitä ajatuksesta, että säilytysmahdollisuuksia on oltava, mutta esimerkiksi avaimet eivät saa kilistä tai pomppia taskuissa. Kieltämättä yksinkertainen ja päivänselvä ajatus, mutta eipä tällaisia innovaatioita ole kuitenkaan paljon tullut aiemmin vastaan.

Toinen osa-alue, johon on kiinnitetty paljon huomiota on ilmastointi. Takahashi on suunnitellut vaatteet niin, että juoksijan liike säilyisi mahdollisimman luonnollisena ja ventilaatio pelaisi ilman, että esimerkiksi tuuli pääsisi häiritsemään menoa. Kapeilta ja avonaisiltahan ne tosiaan näyttävät, mutta huomioon on otettu myös se huonommat säät, mitä varten mallistosta löytyy myös paremmin säätä kestävää tavaraa. Takahashi on myös ottanut huomioon naisten ja miesten väliset erot ruumiinrakenteesta, minkä seurauksena naisten ja miesten mallistot eivät seuraa täysin toisiaan. Ja värit komppaavat vahvasti malliston meditatiivista luonnetta. Tahashi itse kuvaa omaa juoksuharrastustaan sanoilla meditation with adrenaline ja siitä mallistossa on pohjimmiltaan kyse. Värit ja tekstuurit sekoittuvat kieltämättä hyvin luontoon. Nike x run Gyakusou mallisto pitää myös sisällään Niken juoksukenkiä, jotka ovat ”tweakattu” malliston mukaiseksi.

Takahashi on japanilaisen Undercover vaatemerkin perustaja ja pääsuunnittelija. Tämän lisäksi hän on ”kapinallisen” Tokiolaisen Team GIRA (Gyakusou International Running Association) juoksutiimin jäsen. Tiimi juoksee Tokion puistoja vastapäivään toisen kuin muut Tokiolaiset. Gyakusou nimi tulee sanoista Gyaku, joka tarkoittaa väärin tai väärinpäin ja Sou, joka tarkoittaa juoksua.

Nyt on aika antaa vaatteiden puhua puolestaan!

Lähteet: nike / undercoverism

1 comment

Kommentoi

Kommentit