JoonasNewton juoksukengät – tiedettä kengissä

Arctic Sport Addictsin juoksupiireissä on jo pidemmän aikaa keskusteltu Newtonin juoksukengistä, jotka ovat saaneet jo maailmalla ja varsinkin Jenkeissä osakseen kovaa hypetystä. Newton kengät perustuvat mielenkiintoiseen Action/Reaction -teknologiaan. Kun astut jalan etuosalla tai tasapohjalla maahan, metatarsaalien alla olevat neljä ulkoista palaa painuvat kengän välipohjan sisällä oleviin onttoihin kammioihin, joka vaimentaa iskua (=action). Kun lähdet jälleen ponnistamaan, kammioihin varautunut energia taas vapautuu askeleen loppuunviemiseksi (=reaction).

Newton_action_reaction

Asian voi selittää myös toisella tavalla. Land-Lever-Lift eli laskeutuminen-”kampeaminen”-nosto skenaarion kautta asia valkeni ainakin allekirjoittaneelle hieman paremmin. Kyseessä on siis suhteellisen yksinkertainen teknologia, joka kuitenkin ilmeisesti toimii, koska Newtonin juoksukenkien käyttäjämäärät ovat jatkuvasti kasvussa.

Newton_Land_lever_lift

tai

newton_leverNewton_lift

Tämä on siis Newtonin juoksukenkien ydin. Newtonin kotisivut ovat varsin informatiiviset eli jos kengät kiinnostavat, kannattaa käydä pyörähtämässä. Varsinaisia käyttökokemuksia emme voi vielä toistaiseksi antaa, mutta tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että kengät ovat tulossa jossain välissä Arctic Sport Addictsin testattavaksi. Alta löytyy kuitenkin hieman tietoa Newtonin kenkämallistosta, jota on saatavilla ainakin eri nettikauppojen kautta. Suomen urheilukaupoista kenkiä ei ainakaan toistaiseksi ole vielä saatavilla.

Neutraalit Newton juoksukengät

Newton_gravity

 

Gravity

Gravity on kevyt ja neutraali juoksukenkä, joka on suunniteltu päivittäisen käytön asettamien vaatimusten mukaiseksi. Kannan ja päkiän välinen korkeusero 2mm.

Newton_distance

Distance

Newton Distance on suunniteltu tempoihin, intervalleihin sekä kisoihin. Kannan ja päkiän välinen korkeusero 2mm.

Newton_MV_2

 

MV2

MV2 on suunniteltu lyhempiin matkoihin, kuten 5000m tai 10000m kisoihin. Kenkä on hengittävä ja hyvin riisuttu, jotta siitä saatiin tarpeeksi kevyt ja jotta tuntuma alustaan säilyisi mahdollisimman hyvänä.

 

Newton_sir_isaac_n

Sir Isaac

Sir Isaac on ehkä paras juoksukenkä aloittaa Newtonin mallistoon tutustuminen. Kuten, muutkin Newtonin mallin, kenkä kannustaa juoksijaa astumaan enemmän päkiän tai jalan keskiosan kautta. Kenkä sopii parhaiten päivittäiseen harjoitteluun. Kannan ja päkiän välinen ero 8mm.

Newton_momentum

Momentum

Momentum on päivittäiseen maastokäyttöön suunniteltu juoksukenkä. Päällinen on kestävää meshiä. Kannan ja päkiän välinen ero 5mm.

 

 

Tuetut Newton juoksukengät

Newton_motion_support

 

Motion

Motion on tukeva ja kevyt juoksukenkä, joka on suunniteltu päivittäisen harjoitteluun. Mielenkiintoista tässä on se, että Motionissa on pienin kannan ja päkiän välinen ero koko mallistosta.

 

Newton_Distance_supportDistance S

Newton Distance S on tuettu versio ylempänä esitellystä Distancesta. Kenkä sopii hyvin vauhdikkaampaan menoon, kuten tempoihin, intervalleihin tai kisoihin. Kannan ja päkiä välinen ero on 3mm, joka on millin enemmän kuin vastaavassa neutraalissa.

Newton_sir_isaac_S

 

Sir Isaac S

Sir Isaac S on Distance S:n tavoin tuettu versio ylempänä esitellystä mallista. Kannan ja päkiän välinen ero 8mm.

 

 

 

 

 

Lähteet ja kuvat: runningwarehouse.com / newtonrunning.com / http://www.therunningfront.com/