JoonasHyviä uutisia lääkäristä

Kauan odotettu päivä koitti ja toi valoa tunnelin päähän!

Kävin tänään tapaamassa erikoislääkäriä Mehiläisessä ja saimme tehtyä suunnitelman siitä, miten minua pitkään vaivannut vaiva saadaan kuntoon. Vaivan ydin on ollut kalkki, joka on luutunut kiinni kantaluuhun niin, että se on päässyt tulehduttamaan nilkkaa ja akillesjänteen seutua aina uudestaan ja uudestaan. Ja tämä on sitten heijastunut ajoittain muiden ongelmina nilkassa. Kun lepo ei auttanut oli pakko turvautua järeämpiin keinoihin. Onneksi tein niin, koska tästä eteenpäin on selvää, miten jalka tulee taas kuntoon.

Pääsen leikkaukseen vajaan kuukauden sisään, mutta sitä on luvassa vielä sekä röntgen- että magneettikuvat. Lisäkuvien tarkoituksena on kartoittaa vielä kerran nilkan aluetta leikkauksen suhteen ja määrittään sitä, kuinka paljon luuta pitää hioa pois. Leikkauksen tarkoituksena on siis hioa kantaluuta pyöreämmäksi ja sileämmäksi, jotta se ei enää tulehduttaisi jalkaa. Samalla akillesjänne tarkistetaan ja jos luu on vaurioittanut jännettä, siistitään, myös vaurioituneet säikeet. Leikkaus tullaan tekemään akillesjänteen läpi, jotta kantaluuta olisi mahdollisimman helppo hioa molemmilta puolilta. Jos leikkaus tehtäsiin sivukautta olisi riskinä se, että toista puolta ei saisi hiottua niin hyvin kuin toista. Samassa leikkauksessa kantaluuhun tehdään pieni lovi tulevaa arpea varten, jotta se ei myöskään pääse aiheuttamaan jatkossa ongelmia. Koko homma käytiin todella hyvin ja tarkasti läpi jo tässä vaiheessa, vaikka se tullaan käymään vielä myöhemmin läpi uudestaan. Voin yrittää selittää prosessin vielä tarkemmin sitten, kun olen saanut kuvat itselleni.

jalka

Leikkaus on siis lokakuun viimeisellä viikolla ja siitä eteenpäin onkin sitten luvassa kuntoutusta. Ja paljon. Ensimmäinen ja mahdollisesti toinen viikko ovat puhtaasti lepoa, jotta arpi saa riittävästi aikaa parantua, mutta heti sen parannuttua alkaa kuntoutus. Nilkka ei ilmeisesti vielä silloin kestä kovaa kuntoutusta, mutta onneksi voin treenata muuten kroppaa. Lääkärin mukaan tarkoitus on alkaa varovaisesti varaamaan ja liikkumaan muovisen kengän/tuen kanssa eli keppejä ei käytetä lainkaan. Syy tähän on se, että jalalle on hyvä saada varattua, mutta nilkan liikettä on kuitenkin vielä varoa, kun leikkauksesta on aikaa alle kuukausi.

Jos kaikki menee ensimmäisen kuukauden tai puolentoista aikana putkeen, voin aloittaa pyöräilyn ja vesijuoksun lihaskuntotreenien päälle. Täysipainoisen toipuminen vie aikaa 2-4 kuukautta eli minun pitää myös varatua siihen, että kaikki ottaakin hieman pidempään kuin optimaalisessa tilanteessa. Voin siis parhaimmassa tapauksessa päästä juoksemaan täysipainoisesti jo vuodenvaihteessa, mutta viimeistään helmikuun loppupuolella. Ja sehän kelpaa!

Puran vielä myöhemmin prosessia, kun olen viisaampi sen etenemisen suhteen. Oli vain pakko purkaa tuntojani, koska fiilis on tällä hetkellä mitä loistavin.

Olen todella helpottunut, koska asiat alkavat selvitä ja pian olen taas kunnossa! Tämä asia on vaivannut pitkään ja uskoin aika kauan, että lepo voisi korjata asiat, mutta nyt kävi näin. Ja sen mukaan edetään.

Olen iloinen.

Kommentoi

Kommentit