JoonasASA:n testissä Reebok ONE series Guide

Keväällä Jarno ja Riikka testasivat Reebokin ONE malliston neutraalin mallin, Cushionin, ja kesän aikana testasimme malliston toisen työjuhdan, Reebok ONE Series Guiden. Teknologia Guidessa on samanlainen kuin Cushionissakin eli suunnittelussa on lähdetty  askeleen kulkusuunnasta kärki edellä. Kuten Jarno totesi jo aiemmin, välipohjassa tämä tarkoittaa kannan olevan tehty pehmeimmästä EVA:sta, josta napakamman keskiosan kautta siirrytään napakimpaan päkiään. Ideana tässä on tarjota suurin vaimennus kannalle, johon moni juoksija vaimennusta eninten tarvitseekin. Askeleen edetessä puolestaan vaimennusta tarvitaan vähemmän ja ponnistuskin on helpompaa napakamman pohjan päältä. Lisähelpotukseksi ponnistukseen on päkiän välipohjan tiheyttä vähennetty , jotta ponnistusvaihe toimisi sulavasti ja ilman turhaa vääntämistä.

Zone 1

Zone 2

Zone 3

details

Sama kolmijako jatkuu kengässä päällisen rakenteen osalta. Kantaosa on tehty tukevasta, suljetusta meshistä, jotta kantapää pysyisi juostessa paikallaan eikä vääntyile. Keskikohdalta päällinen on kevyempää ja avoimempaa ja istuvuutta on tuomassa SmoothFuse kehikko. Käytännössä siis nauhat kiristävät mesh-päälliseen kiinnitettyjä nahkaosia, mahdollistaen näin suuremman säätö- ja kiristysvaran. Päkiällä päällinen on avoiminta ja tukielementeistä riisutuinta, jotta kenkä ei pääsisi hiertämään ja se hengittäisi hyvin. Tällainen kärjen ratkaisu on välttämätön myös ponnistuksen toimimiseksi.

Tyypilliseen tapaan pohjassa on käytetty kantapään kohdalla kulutuskestävintä kumiseosta, kun taas päkiällä ulkopohjan kumin osalta on panostettu enemmän tuntumaan ja pehmeyteen.

räjäytyskuva 2

ONE Cushion vs ONE Guide

Allaolevasta kuvasta voidaan huomata, että suurin ero Cushionin ja Guiden välillä löytyy kenkien välipohjasta. Cushionin välipohja on suunniteltu enemmän tasapohjan kautta askeltavia ajatellen, kun taas Guiden suunnittelussa on otettu hieman enemmän huomioon kanta-astujat.

Toinen välipohjissa havaittava ero on mediaaliosan tiheys ja koko. Guidessa mediaaliosa on laajempi ja tiheämpi, jotta se ohjaisi askelta paremmin oikeaan suuntaan. Cushionissa taas vastaava mediaalialue on pienempi, jotta kenkä olisi kevyempi ja toimisi paremmin päkiä tai tasapohjan kautta tapahtuvassa askeleessa.

Kolmas ero kenkien välillä löytyy ulkopohjasta. Cushionissa ulkopohja on hieman avoimempi, jotta askel voisi rullata vapaammin, kun taas Guidessa pohja on suljetumpi.

Reebok ONE Series Guide
juoksukengät
räjäytyskuva

Testi

Reebokin ONE Guidea on nyt kulutettu noin 250 kilometriä ja tuomio on seuraavanlainen. Kengän istuvuus oli omaan jalkaani ja makuuni todella hyvä. Varvasboksi oli sopivan matala ja juuri sopivan levyinen oman jalkaani. Nauhoitus yhdistettynä napakkaan rakenteeseen ja suhteellisen kapeaan varvasboksiin takasi sen, että jalka pysyi paikoillaan kovemmassakin menossa ja mutkissa. Saumaton sisärakenne oli myös miellyttävä.

Välipohjan rakenne mietitytti pitkään. En ollut aivan varma siitä, onko se omaan makuuni vai ei. Hieman pidemmän käytön jälkeen voin sanoa, että ajatus kolmivaiheisesta välipohjasta erilaisilla tiheyksillä toimii, kunhan valitsee oikeanlaisen kombon. Guidessa ongelma tuli siinä, että se oli suunniteltu hieman enemmän kanta-astujia silmälläpitäen, minkä takia kenkä ei rullannut päkiäjuoksussa aivan Cushionia vastaavalla tavalla. Jäykkä keskikohta välipohjassa vaikutti myös varvastyöntöön ja rullaavuuteen päkiäjuoksussa. Vaikka tämä välipohjan rakenne ei ollut ehkä minua varten, voin kuvitella, että se toimii useilla tuettujen kenkien käyttäjillä huomattavasti paremmin kuin monet perinteiset tuetut kengät. Välipohjan keskiosan hieman kovempi EVA ei tuntunut läheskään niin kovalta kuin monissa tuetuissa kengissä, mikä helpotti transitiota kannalta päkiälle. Kannan kautta rullattuna varvastyöntö ja yleinen rullaavuus parani päkiäjuoksuun verrattuna, vaikka droppia olikin aika reilut 13 mm.

Istuvuuden lisäksi kengän ulkopohja oli omasta mielestäni yksi parhaista, mitä olen kuluttanut. Pitoa ja kestävyyttä löytyi todella paljon ja siksi kiinnostus heräsikin siihen, miltä ONE malliston kisakenkä tuntuisi, jos siinä on samanlainen ulkopohja. Sen tiedän jo, että kisakengässä tulee olemaan vain kahta EVA:a ja se on suunniteltu selvästi enemmän päkiän tai tasapohjan kautta askeltaville.

Kokonaisuudessaan Reebok ONE Guide on hyvä peruskestävyyskenkä. Uudenlainen tukirakenne on kevyempi kuin perinteinen tuettu kenkä ja noin 280 gramman painoisena se on hieman kevyempi kuin useat vastaavat kengät. Neutraalisti  tai päkiän kautta askeltavalle suosittelisen Reebokin mallistosta Cushionia, mutta jos haluaa hieman enemmän jäykkyyttä ja askeltaa kannan kautta, on ONE Guide varsin passeli valinta päivittäiseen peruskestävyysharjoitteluun niin lyhyille kuin pitkillekin lenkeille.

Kuvat: Reebok

Kommentoi

Kommentit