JoonasASA:n testissä New Balancen RC1400

New Balance julkaisi viime vuonna RC 1400 mallin, joka on saanut innovaationsa New Balancen todella suositusta 890-mallistosta. RC 1400 on nimensä mukaisesti kevyt ja neutraalin profiilin omaava kenkä, joka on suunnattu kisa- ja vetoharjoituksiin. Kirjoittelin kengästä jo useampi kuukausi sitten ensitunnelmia ja sain kesän kynnyksellä myös kengän testiin. Samalla sain hieman tarkemmat speksit kengän ominaisuuksista eli käydään ne läpi ennen varsinaista testiraporttia

OMINAISUUDET

 • Vaimennus tapahtuu kengän välipohjassa olevan RevLite  vaahtosekoituksen kautta
 • Päällinen on avointa Meshiä, joka on hyvin hengittävä ja kevyt. Saumaton sisusta parantaa istuvuutta, kuten myös ohut ja pehmeä iltti. Osa päällisen kankaasta on heijastavaa HighRez -kangasta juoksijan näkyvyyden parantamiseksi syksyn ja talven pimeillä keleillä.
 • Ulkopohja on paisutettua kumia paremman kestävyyden sekä responsiivisuuden lisäämiseksi.
 • Kengän lesti on nimeltään NB-J, joka on suunniteltu kisaamiseen sekä kovempiin vetoihin.
 • Kenkä painaa noin 201 grammaa.
 • Kenkän koko on suhteellisen normaali pituuden suhteen. Kanta on kapean ja mediumin välillä. Kengän profiili on läpi kengän matala ja suhteellisen kapea
 • Paino: noin 201 grammaa (US 9,5)
 • Droppi: 11mm (kanta 24mm – päkiä 13mm)

TESTIT

New Balancen neutraali RC1400 on ollut omassa toivelistassa yksi korkeimmalle sijoittuneista kengistä. Kuten aiemmassa postissa mainitsin, kengän välipohja sekä droppi vaikuttivat mielenkiintoisilta, koska kisakengille hieman harvinaisempi yli 10:n millin droppi sekä todella kevyt, mutta pehmeä välipohja saattaisivat mahdollistaa kengälle hieman laajemman käyttäjäkunnan.

Juoksin kengillä noin 150 kilometriä ja testijakso pitä sisällään niin kevyitä kuin hieman reippaampia lenkkejä niin asfaltilla kuin hiekallakin. Heti ensitestistä kävi selväksi, että kenkä istuu jalkaan todella hyvin ja lesti mukautuu hieman kapeampaankin jalkaan niin, että päällinen ei pääse menemään ruttuun. Kengän sisäosa on todella miellyttävän pehmeä ja kun pakettiin yhdistää vielä pitävän nauhoituksen, voin sanoa, että istuvuuden suhteen kenkä on yksi miellyttävimmistä kengistä, joita olen päässyt testaamaan. Testasimme kenkää vielä Jarnon hieman leveämpään kavioon ja lesti tuntui toimivan myös hänellä hyvin. Tässä täytyy ottaa huomioon kengän koko, joka oli kokoa isompi, kuin mitä Jarno käyttää normaalisti. Eli jos satut omaamaan leveän jalkaterän ja haluat kokeilla kenkää, kannattaa ehkä valita kokoa isompi kenkä kuin normaalisti.

MR1400DY_PROFILE

Sitten itse asiaan eli juoksutuntumaan. New Balance RC1400 on todella nopea kenkä. Se kävi selväksi heti ensimmäisellä lenkillä, kun vauhdit meinasivat karata heti käsistä. Alustatuntuma oli todella hyvä, mutta hiekalla sai olla tarkkana hieman isompien kivien kanssa, koska pehmeä RevLite välipohja oli todella pehmeä ja suhteellisen ohut päkiän alta. Vaikka kengän droppi on yksi suurimmista kisakengissä testaamistani, sitä ei juurikaan huomannut juostessa, koska välipohja oli todella niin pehmeä ja sen ulkoreunalla ollut vaimennusta ohjaava ura toimi hyvin. Itseasiassa hieman paksumpi kanta saattaa toimia kanta-askeltajille sekä juoksijoille ketkä juoksevat alamäet hieman voimakkaammin kannan kautta.

WR1400DY_PROFILE

Myös uusi pohjamateriaali toimi hyvin. Pito täytti varsinkin asfaltilla moitteettomasti kisakengältä vaadittavan pidon ja hyvä istuvuus auttoi siihen, ettei kenkä alkanut pyöriä jalassa jyrkemmissäkään käännöksissä. Kokeilin kerran kenkää myös radalla ja eihän sitä varmaan piikkariin voi tietenkään verrata, mutta hyvän tuntuman ja istuvuuden takia kenkä toimi hyvin myös kaarteissa hieman kovemmissa vauhdeissa.

new balance juoksukenkä pohja RC1400

Vaikka voi vaikuttaa siltä, että kyseessä on taas yksi positiivinen kenkäarvostelu, on RC1400:sta vaikea löytää parannettavaa. Ainoa, mitä jäin pohtimaan hieman pidemmäksi aikaa, oli kengän käyttäjäkunta. Itse pohdin kalkkiviivoille Tukholmassa RC1400:n ja adidaksen adios boostin välillä ja vaikka päädyin lopulta adidaksiin, olisi New Balance voinut toimia myös erinomaisesti kisassa. RC1400 soveltuu ehdottomasti parhaiten kisoihin sekä kovempiin vetoharjoituksiin. Se toimii varmasti paremmin kevytrakenteisilla juoksijoilla, koska silloin välipohjan käyttöikä kasvaa ja toisaalta vaimennus ei painu pohjaan asti. Oman ruhoni kanssa näin pääsi nimittäin käymään muutaman kerran. Jos kenkää käyttäisi ainoana kenkänä, voi paikat (varsinkin pohkeet) olla aluksi aika kovillla, koska kenkä todella pistää jalat töihin. Kengän rakenne on niin löysä, että sen voi rutistaa kädessä ja tämä ei ole huono asia, vaan enemmän asia, joka kannattaa ottaa huomioon. Tämän sekavan kappaleen voisi tiivistää oikeastaa siihen, että New Balancen RC1400 on mielenkiintoinen kenkä, joka kannattaa testata, jos kaipaat neutraalia, todella löysää juoksukenkää kisoihin tai kovempiin vetoharjoituksiin.

Lähteet ja kuvat: New Balance & RunningWarehouse

4 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Itsellä tämä kenkä ja aivan ehdottomasti paras koskaan!
  Ja toimii ihan peruslenkkikenkänäkin, lenkit kuitenkin 8-20km ja pääsääntöisesti asfaltilla ympäri vuoden.
  Tämän kengän ansiosta itsellä loppui nilkkavaivat ihan kokonaan vaikka lääkäri jo väläytteli juoksun lopettelemista..
  Myös seuraavat tossut ovat nämä!